NavMenu

Mamula postaje hotelsko turistički rizort - Uskoro kreću glavni radovi na ostrvu Lastavica

Izvor: Radio Jadran Srijeda, 24.07.2019. 09:11
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Transformacija ostrva Lastavica i utvrđenja Mamula uz minimalne intervencije i očuvanje istorijske i arhitektonske autentičnosti i integriteta lokaliteta, te uvođenje hotelskih sadržaja uz upotrebu ekoloških i održivih metoda osnovne su karakteristike projekta koji realizuje kompanija OHM Mamula. To je u potpunosti u saglasnosti sa politikom Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i drugih institucija u Crnoj Gori - ocjenjeno je tokom posjete delegacija Ministarstva i Sekretarijata za razvojne projekte kompaniji OHM Mamula Crna Gora.

Kako je saopšteno iz kompanije, delegacija koju su predvodili državni sekretar MRT Damir Davidović i sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević, razgovarala je sa menadžmentom i konsultantima kompanije OHM Mamula o rekonstrukciji tvrđave Mamula i glavnim radovima koji bi uskoro trebalo da počnu.

- Vlada Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma podržavaju u potpunosti projekte koji doprinose turističkom i ekonomskom razvoju Crne Gore, a posebno projektima koji se izvode uz puno poštovanje arhitektonske autentičnosti i doprinose valorizaciji kulturnog turizma - ocijenio je državni sekretar Davidović.

OHM Mamula je, kako u fazi pripreme za početak prvih radova, tako i tokom izvođenja pripremnih radova, sprovela obimna istraživanja postojeće dokumentacije i stanja na terenu, a posebno je važna održiva potrošnja struje i vode, kao i bezbjedan sistem upravljanja otpadom koji će biti uspostavljeni na lokaciji.

Na lokalitetu su očišćena i testirana dva postojeća bunara, kao i mrežni sistem prikupljanja kišnice i višestruke upotrebe vode kroz recikliranje, koji će biti revitalizovan i osposobljen za ponovnu upotrebu na isti način kao i prije više od 160 godina, kada je tvrđava i napravljena.

Kulturna dobra su resurs na kojem se gradi ekonomski i turistički razvoj a transformacija Mamule doprinosi snaženju turističke ponude Crne Gore.

Izvršni direktor OHM Mamula, Predrag Nenezić, rekao je da će rekonstrukcija i transformacija Mamule predstavljati izazovan projekat i u Crnoj Gori prvi primjer adekvatne valorizacije istorijskog spomenika i objekta pod zaštitom države.

- Riječ je o transformaciji u hotelsko-turistički rizort sa svim sadržajima koje zahtjeva takav objekat, a koji će istovremeno sačuvati autentičnost i posjedovati sadržaje kakva je istorijska galerija i ostati javan, otvoren za javnost - rekao je Nenezić.

Na ostrvu Lastavica u toku je posljednja faza zemljanih radova na centralnom platou, a podrazumijeva raščišćavanje zemlje i uklanjanje stijenskog materijala do projektovane kote iskopa, radi uvođenja ukopanih servisnih sadržaja. Nakon formiranja servisnih sadržaja ispod platoa, zemljani nasip će biti vraćen, a plato će dobiti originalan izgled.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira se kroz glavni projekat, u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.

Na projektu radi internacionalni tim renomiranih stručnjaka koji uključuje MCM Design iz Portugala, Orascom Švajcarska, Studio Projektor iz Tivta, Enformu iz Kotora i druge.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.