Izvor: Tanjug | Srijeda, 24.07.2019.| 09:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

MMF ponovo srezao prognozu globalnog rasta za 2019. i 2020.

(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovo je smanjio prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu i narednu godinu zbog nastavka američko-kineskog trgovinskog rata, produžene agonije u vezi sa Bregzitom i upornog opstanka prigušene inflacije.

Prema najnovijim procjenama predviđa se da će globalna privreda u 2019. godini zabilježiti rast od 3,2%, što je za 0,1% niže nego što je MMF predvideo u aprilu i čak za 0,3% ispod projekcije Fonda sa početka godine.

Procjena rasta za 2020. godinu je takođe srezana za 0,1% u odnosu na april, na 3,5%.

- Rizici po projekcije su se uglavnom pogoršali. Oni uključuju dalje trgovinske i tehnološke tenzije koje nagrizaju raspoloženje i usporavaju investicije, kao i produženi rast averzije prema riziku koji prijeti da će akumuliranje finansijske ranjivosti biti nastavljeno nakon više godina niskih kamatnih stopa - piše u ažuriranom izveštaju MMF-a, prenosi televizijska mreža CNBC.

- Rastući dezinflatorni pritisci, koji sve više otežavaju servisiranje duga, ograničavaju prostor za monetarne politike usmerene na suzbijanje pada, i čine štetne potrese trajnijim nego što je normalno - naveo je Fond.

MMF je srezao i projekciju rasta svjetske trgovine za ovu godinu na 2,5%, što je za 0,9% manje od aprilske prognoze, napomunjući da je rast obima globalne trgovine pao u prvom kvartalu na oko 0,5% na godišnjem nivou.

- Slabi izgledi za trgovinu - u obimu koji odražava trgovinske tenzije - utiču na sputavanje investicija. Svijetlu tačku predstavljaju rezultati sektora usluga, u kojem je poslovno raspoloženje relativno snažno, pružajući podršku rastu zapošljavanja (što, zauzvrat, pomaže povećanju povjerenja potrošača) - navodi se u izvještaju MMF-a.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.