Izvor: Indikator | Utorak, 23.07.2019.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Istraživanje Adriatic Metalsa pokazuje da je zlato u Varešu svjetske klase

Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock)
Adriatic Metals, u čijem vlasništvu je kompanija Eastern Mining iz BiH, završila je preliminarnu procjenu potencijalnih nalazišta polimetala na lokaciji Rupice kod Vareša, saopšteno je iz kompanije Eastern Mining.

Kako je navedeno u saopštenju, nakon višemjesečnih istraživanja dopunjene su preliminarne procjene o resursima na lokaciji Veovača, takođe u opštini Vareš.

Na osnovu podataka o istraživanjima procjenu je uradila kompanija CSA Global iz Australije. Izvršni direktor Adriatic Metalsa Paul Cronin ističe kako su preliminarni nalazi za Rupice i za Veovaču vrlo ohrabrujući.

- Od kada smo počeli istraživanja početkom 2017. potvrđeni su značajni mineralni resursi te postojanje plemenitih metala na poznatim nalazištima. Depoziti na lokaciji Rupice su svjetske klase i naše istraživanje će ići u smjeru potrage za mogućim širenjem područja izvan do sada otkrivene mineralizacije. Najnovija bušenja sugeriraju da se mineralizacija nastavlja na sjever na tom lokalitetu - rekao je Cronin.

Prema njegovim riječima, biće potrebno nastaviti istraživanje u okvirima koncesijskog područja, ali već sada postoji značajan osnov za izradu studije obuhvata koja na koncu vodi ka studiji izvodljivosti za obnavljanje rudnika u Varešu.

Oba nalazišta su u zoni koncesije koja je odobrena koncesionaru Eastern Mining. Istraživanja se vrše u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hecegovine, Zeničko-dobojskog kantona, opštine Vareš sa posebnim uvažavanjem i dobrom saradnjom sa lokalnim stanovništvom, saopšteno je iz kompanije Eastern Mining.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.