NavMenu

Novi Volvo C30 R-Design sa sportskim podvozjem vrhunske klase

Izvor: eKapija Srijeda, 16.09.2009. 08:53
Komentari
Podeli

Volvo C30 R-Design najbliži je istinskom sportskom modelu u gami Volvo vozila. Njegovo novo podvozje naglašenije je izvedbe, sa čvršćim i distinktivnijim osobinama. A dodatna ekskluzivna oprema daje modelu C30 R-design stav baš kakav treba.

Najveće promjene koje ovaj debitant na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu automobila donosi skrivene su ispod karoserije modela. I unatoč tome što C30 R-Design raspolaže naglašenom vanjštinom i dizajnerskim rješenjima. Njegovo podvozje i upravljački sistem u središtu su pažnje. A sve u cilju stvaranja sportskog doživljaja vožnje, uz sofisticirani osjećaj udobnosti koji se može mjeriti samo sa najvećim igračima.

"Novo R-Design podvozje nadovezuje se na uspješno sportsko podvozje koje je stiglo ove godine, sa modelom Volvo S80. Iako se u mnogočemu razlikuju ove dvije kategorije automobila, mi smo uspjeli iskoristiti prijašnje iskustvo i ugraditi ga u Volvo C30", ističe Stefan Sällqvist, Menadžer za dinamiku vozila pri Volvo Cars korporaciji.

Kako bi se zadovoljili visoki standardi, došlo je do promjena na R-Design podvozju u nekoliko segmenata. Upravljanje je preciznije zahvaljujući čvršćim vodilicama. Snižen je omjer upravljanja, što daje 10% brži odziv na upravljački input. Čvrstoća opruga povećana je za 30% kako bi se pojačao nastup modela prilikom entuzijastičnog načina vožnje. Prigušivači su također čvršći i sačinjeni su od ekskluzivne mono-cijevi koja znatno brže podiže pritisak. Čvršći su i stabilizatori koji smanjuju svaku tendenciju naginjanja prilikom vožnje u zavojima.

Novo sportsko podvozje dalo je C30 R-Design modelu uravnoteženiji i strastveniji nastup. Kontakt s cestom je postao direktniji, a odziv kotača je brži i glađi, čime se promovira pažljiviji način vožnje. A to je nešto što dakako pridonosi sigurnosti.

"Vozač s punim samopouzdanjem može od automobila očekivati predvidljivo ponašanje. To je vrlo važno, jer u fokusu pažnje prilikom razvoja ovog podvozja nama je bila najvažnija sigurnost. Taj osjećaj sigurnosti znači da vozač može u potpunosti uživati u sportskim voznim karakteristikama", napominje Stefan Sällqvist.

Stručnjaci za razvoj podvozja u Volvu podvrgli su R-Design intenzivnom režimu testova kroz cijelu Evropu. Kako na uskim, zavojitim cestama Engleske tako i na brzim trakama njemačkog autobana. A isto tako i na zaleđenim zimskim cestama najsjevernije Skandinavije. Rezultati su više nego zadovoljavajući.

"Kupac koji isproba novi C30 R-Design odmah će osjetiti razliku. Čak i prije negoli je automobil prešao 50 metara vozač će osjetiti poboljšani učinak upravljanja i posve novi odziv podvozja. Izuzetno smo zadovoljni postignutim rezultatom i nadamo se da će revnosni vozači podijeliti sa nama taj osjećaj", nastavlja Stefan Sällqvist.

Najuočljivija dizajnerska promjena vidi se na redizajniranom prednjem i stražnjem dijelu vozila. Detalji karoserije obojeni su istom bojom kao ostatak karoserije automobila dajući vizualnu impresiju o tome da je automobil niži nego prije. Iako je zapravo model spušten za samo 10 mm. Novi C30 R-Design opremljen je petokrakim Cratus naplatcima, baš kao ostatak R-Design game. Unutrašnjost modela dostupna je sada sa dramatičnim presvlakama u crnoj boji kao mogućom opcijom.

C30 R-Design – pregled opcija

R-Design paket omogućava kupcima izbor između 7 boja karoserije, te nudi široki spektar posebno dizajniranih vanjskih i unutrašnjih detalja.

Eksterijer:

• R-Design značka na rešetki modela

• Rešetka i kućišta vanjskih retrovizora u specijalnom svilenkastom metalnom finišu

• Ukrasni detalji s prednjim i stražnjim spojlerima, niži pragovi i stranice usklađeni bojom s ostatkom karoserije

• Novi 17-inčni petokraki Cratus aluminijski naplatci (18-inčni kao opcija)

• Spojler za stražnji dio

• Istaknute kromirane sportske ispušne cijevi (90 mm)

Interijer:

• Presvlake u dvije kombinacije boja: kremaste kožne presvlake sa stranicama u tamno sivom Flex-Tec materijalu, ili off-black koža s porubima u off-black boji (novo)

• Ugravirani R-Design amblem na prednjim sjedalima

• R-Design centralna konzola i umeci za stranice

• Ručica mjenjača obložena kožom i aluminijem

• Sportske papučice od aluminija s gumenim rebrima

• Sportski upravljač obložen kožom i s R-Design amblemom

• Plavi mjerač brzina i brojač okretaja

• Tekstilni podmetači s kontrastnim ukrasima

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.