NavMenu

Lokalne investicije obogaćuju turističku ponudu BiH - Predstavljamo bazen Octopus i hotel Stanicu

Izvor: eKapija Utorak, 23.07.2019. 10:39
Komentari
Podeli
(Foto: zeljkodan/shutterstock.com)
U prvih pet mjeseci 2019. ostvareno je 534.642 posjete i 1.105.310 noćenja. Podaci Agencije za statistiku BiH upućuju da je broj noćenja stranih turista je viši za 11.1% u odnosu na isti period 2018. I dok su oči javnosti usmjerene prema velikim turističkim središtima, Sarajevu i Mostaru, promiču nam lokalne inicijative koje polako, ali sigurno, otvaraju nova vrata i proširuju turističku ponudu naše zemlje, piše portal diasporainvest.ba.

Vlado Antić i Dragan Čokljat su dva investitora na dva kraja zemlje. Povezuje ih upravo priča o ulaganju u zajednice koje tek sada pronalaze svoje usmjerenje u turizmu. Dragan je u općini Ravno na jugu Hercegovine otvorio hotel Stanica, dok je Vlado, na drugom kraju zemlje, u Loparama otvorio prvi bazen Octopus.

- Živim od 1990. u Švajcarskoj, te sam kroz Udruženje Majevčana ostao uključen u podršku lokalnoj zajednici. Nakon razgovora sa prijateljima i porodicom, odlučio sam investirati u svoj kraj. Tako je nastala ideja o bazenu u Loparama. Nekoliko sedmica je prošlo od otvorenja, i naša priča je već senzacija u ovom kraju. Dolaze nam gosti iz šire regije, a u saradnji sa Opštinom Lopare je osiguran besplatan ulaz za 900 đaka iz lokalne zajednice. Imamo školu plivanja, te već razvijamo dalje ponudu. Imamo podršku i od USAID Projekta Diaspora Invest, te smo prepoznati kao investicija dijaspore - prepričava Vlado.

Kako prenosi portal Klix Antić smatra da Lopare imaju perspektivu u razvoju turizma jer se radi o jednom prelijepom ambijentu, prirodnom okruženju.

- Također, u planu je i izgradnja drugih objekata koji će sigurno privući još turista na područje opštine Lopare. Osim toga tu su i biciklističke i planinarske staze, stećci, vjerski objekti koji su sigurno interesantni turistima. Važno je samo da smo pokrenuli priču - dodaje Antić.

Željko Kerović iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Opštine Lopare vjeruje da je ovo važan i ohrabrujući primjer ulaganja dijaspore u lokalnu zajednicu.

- Veliki broj firmi je u periodu od 2003. do 2009. godine zatvoren. Imali smo veliku emigraciju stanovništva i tada. Gotovo jedna trećina stanovništva je u inostranstvu. Uz saradnju sa Udruženjem Majevičana smo nekako pokrenuli privredu, otvoreno je nekoliko privrednih subjekata i novih radnih mjesta. Sa svakim ulagačem posebno razgovaramo. Ovdje smo nastojali pomoći kroz izgradnju prilaznog puta i parkinga, izmještanje trafo-stanica. Također, osigurali smo podršku kako bi više od 900 đaka iz osnovnih i srednje škole imalo slobodan ulaz u ovoj sezoni na bazen. U saradnji sa Školom plivanja Delfin već se realizuju aktivnosti da što više djece nauči da pliva. Povezali smo kompaniju sa USAID Projektom Diaspora Invest koji je prepoznao i podržao ovu investiciju - pojašnjava Kerović.

Iskustvo iz Hrvatske preneseno u BiH

Hotel Stanica (Foto: stanica-ravno.com)Hotel Stanica
Na stanici stare uskostračne pruge Čapljina-Dubrovnik nalazi se hotel Stanica Ravno. I porodica Čokljat je, nakon godina rada u Dubrovniku, odlučila uložiti svoje znanje, iskustvo i novac, te u Ravnom napraviti nešto novo.

- Blizu smo svega, tu je i Mostar i Dubrovnik. Ljudi traže destinacije bez gužve, gdje će odmoriti od brze svakodnevnice. Omiljena smo destinacija biciklistima na Ćirinoj turi, gosti u prolazu nas prepoznaju po dobroj kuhinji i tradicionalnim jelima. Došli smo na mapu ponude u regiji, te polako postajemo prepoznatljivi. Uz saradnju sa USAID Projektom Diaspora Invest nekako je i ovdje napravljen taj iskorak da se povežemo sa Ravnjanima u inozemstvu, a posebno brojnim stanovnicima ovog područja koji žive u Dubrovniku - prepričava Čokljat.

Porodica Hadžović je nakon godina razvoja posla u Hrvatskoj kroz prevoz turista, najam apartmana i vila, te razvoj ponude za povezivanje sa turističkim operaterima širom svijeta, odlučila svoje znanje i iskustvo prenijeti i u Bosnu i Hercegovinu. Portal Diasporainvest.ba razgovarao je sa Marinom Prskalo Hadžović, direktoricom Supersofta, o potencijalu koji BiH ima kroz online uvezivanje sa turističkim operaterima širom svijeta.

Supersoft redovno ispituje zadovoljstvo turista, partnera i drugih dobavljača uključenih u proces realizacije usluga, te poručuje da takav pristup može osigurati odgovor na pitanje "šta turisti očekuju od posjete Bosni i Hercegovini?"

- Moramo iskoristiti resurse koje imamo, pronaći one koji su zainteresovani za našu ponudu, te uvijek razmišljati o tome kako podići razinu usluge i kvalitete koju cijela zajednica može da ponudi - poručuje direktorica Supersofta, prenosi diasporainvest.ba.

Entuzijasti iz cijele zemlje, korak po korak, mijenjaju sliku turističke ponude. Možda baš njihove priče navedu turiste da svrate do Ravnog, Lopara ili nekog drugog mjesta koje nije prva adresa na koju bi vas pretrage na internet uputile.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.