Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 23.07.2019.| 09:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pavgord zaobilaznim putem do Alumine - Fočansko preduzeće želi da kroz vlasništvo utiče na dalji razvoj i stabilizaciju kompanije

Kompanija Pavgord iz Foče će kroz dokapitalizaciju Pavlović International banke iz Bijeljine pokušati da dođe do kvalifikacija koje bi im omogućile da od Vlade RS otkupe potraživanja u Fabrici glinice Birač iz Zvornika, potvrdili su Nezavisnim zastupnici ove kompanije.

Naime, jedan od traženih uslova je ulaganje u bankarski sektor RS, što je ova kompanija zajedno s firmom Galens iz Novog Sada juče ispunila investiranjem 7 mil KM u Pavlović banku.

Iz Advokatske firme Sajić iz Banjaluke, a koja je pravni zastupnik Pavgorda, podsjećaju kako je ova kompanija nedavno kupila i hotel Jahorina, čime je ispunila drugi uslov Vlade, a to je ulaganje u Olimpijski centar Jahorina.

Aleksandar Sajić, advokat, u razgovoru za Nezavisne kaže kako je cilj Pavgorda bio da ima značajno učešće u Alumini, kćerki Fabrike glinice Birač, što su iskazali još prije nekoliko godina kada su od Ukio banke kupili potraživanja Birča. Iz Alumine su, sa druge strane, juče saopštili kako su najviše pravosudne instance Republike Srpske utvrdile da ova potraživanja ne postoje.

Sajić dodaje da Pavgordu želja nije bila da u vezi s ovim vode dugogodišnje sudske postupke.

- Ti postupci idu u nedogled, a Vlada je iskazala želju da proda svoja potraživanja u Birču uz određene uslove, a što je pokušala realizovati s kompanijom Batagon. S obzirom na to da do toga nije došla, Pavgord je vidio svoju šansu - kaže Sajić.

Dodaje kako fočansko preduzeće prema Alumini ima isključivo poslovne ambicije.

- Pavgord želi da kroz vlasništvo utiče na dalji razvoj i stabilizaciju kompanije te na kraju ostvari profit. Njegova želja nikada nije bila da uništi Aluminu. Nakon dokapitalizacije banke, on će se obratiti Vladi i tražiti iste uslove kao i Batagon s tim da će za razliku od njih isplatiti sve preuzete obaveze - zaključio je Sajić.

Podsjećamo, kompanija Batagon je bila već viđena kao novi vlasnik Alumine, ali je Vlada RS prije desetak dana saopštila kako nisu ispunili ugovorene uslove.

Iz Pavlović banke juče je saopšteno da će im dokapitalizacija omogućiti dalji rast aktive, aktivnije poslovanje i jačanje konkurentske pozicije na domaćem tržištu. Dodaju kako investitori uspješno posluju na ovim prostorima dugo godina, što ujedno predstavlja veliki pomak za njih u smislu ostvarenja značajnije pozicije na tržištu. Klijente su pozvali da slobodno i bez rezerve posluju.

Podsjećamo, ova banka je u 2018. poslovala sa gubitkom od 10 mil KM, koji je pokriven na teret kapitala i neraspoređene dobiti.

Agencija je naložila dokapitalizaciju kako bi se ispoštovali zakonski okviri u pogledu adekvatnosti kapitala, kao i prodaju akcija koje su založene po osnovu kredita.

Slobodan i Miroslava Pavlović s povezanim licima kompanije Slobomir imaju 52% u vlasništvu, a u 2018. nisu uspjeli obezbijediti potreban kapital za dokapitalizaciju. Agencija za bankarstvo je u februaru ove godine donijela rješenje kojim je oduzela porodici Pavlović dozvolu za sticanje kvalifikovanog učešća i naložila da moraju da prodaju svoje akcije. Prema procjeni Agencije, njihovo upravljanje nije bilo adekvatno sa stanovišta zaštite deponenata i klijenata.

Iako su se u javnosti spominjali kao potencijalni investitori, kompanija Batagon nije iskoristila pravo preče kupovine koje je imala kao postojeći akcionar.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.