NavMenu

U Parizu će putnike prevoziti leteći taksi - Airbus pravi letelicu za Olimpijske igre 2024. (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti Utorak, 23.07.2019. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: emkanicepic/Pixabay)
Iako imaju na raspolaganju savršeno razgranatu mrežu gradskog saobraćaja, Parižani se ovih vrelih ljetnjih dana kuvaju u autobusima i u podzemnoj željeznici. Žitelje "Grada svjetlosti" čeka prava mala revolucija u prevozu, jer bi uskoro mogli da preskoče cijeli jedan vijek i ubuduće se prevoze letećim taksijem!

Inicijalna kapisla za ovaj projekat bilo je dodjeljivanje Olimpijskih igara 2024. Gradu svjetlosti. Za tu priliku, ciljajući efikasniji prevoz gostiju i učesnika najveće svjetske smotre sporta, udružili su se Airbus, Aerodromi Pariza, Parisko gradsko saobraćajno preduzeće, Pariski region i Generalna direkcija za civilnu avijaciju.

Iz njihove saradnje, izrodio se projekat u okviru kog se sada ispituju različiti modeli futurističkih vozila, nalik onima iz naučno-fantastičnih filmova. Trenutno se testiraju prototipovi čiji izgled se drži u tajnosti. U Airbus za Novosti ističu da rade na različitim modelima, a koji će od njih da bude prisutan na Olimpijskim igrama tek treba da se odluči u bliskoj budućnosti.

- Trenutno razvijamo i testiramo naše postojeće demonstratore leta, što će nam omogućiti da definišemo put za buduću generaciju letjelica - za Novosti priča Eduardo Domingez Puerta, rukovodilac Airbus-ovog odjeljenja za urbanu mobilnost.

Kao osnov za budući koncept služe modeli kao što su City Airbus i Vahana. Pretpostavlja se, međutim, da će nova letjelica biti izgledom nešto između helikoptera, automobila i letećeg objekta budućnosti. S tim u vezi, ispituje se i novi sistem s aplikacijom Vum na bazi rezervacija za vazdušno prebacivanje, koje se već koriste u Meksiku ili u Sao Paulu u Brazilu. Ali, ovo će biti nešto sasvim novo.


Tamo gde je danas, zbog velikih gužvi, za prebacivanje sa najvećeg pariskog aerodroma, taksijem ili prigradskom željeznicom, potreban i cijeli sat, vazduhom bi se to odigravalo za svega nekoliko minuta. Veze će se ostvarivati u niskom vazdušnom prostoru rezervisanom za letove helikoptera, a već se razmišlja i o cijeni. Cilj Pariskog gradskog saobraćajnog preduzeća je da ne košta više od 1 EUR do 2 EUR po kilometru. Prosječna vožnja bi tako koštala od 30 EUR do 60 EUR, što je, čak u nižoj projekciji, jeftinije i od običnog taksija.

Zasad su planirane dvije linije, od aerodroma do budućeg Olimpijskog sela u Sen Deniju i do Diznilenda. Centar grada je, trenutno, isključen iz projekta, jer je nadletanje prestonice kompleksno zbog bezbjednosnih pravila.

Uskoro bi trebalo da bude odabrano i zemljište u blizini pariskog aerodroma Šarl de Gol - Roasi, a pista bi mogla da bude operativna već za godinu i po. Planiraju se poletanja na svakih šest minuta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.