Izvor: N1 | Utorak, 23.07.2019.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Carske terme kod Niša biće otvorene za javnost na proljeće 2020. godine

(Foto: Aleksandra Kekić)
Posljednja istraživanja na arheološkom nalazištu Medijana kod Niša otkrila su da ovo antičko naselje ima i luksuzne terme, koje se prostiru na oko 1.200 m2. Ovaj kompleks će, prema najavama nadležnih, za javnost biti otvoren na proljeće slijedeće godine.

Na ovom lokalitetu do sada je otkriveno oko 20 objekata, a većim dijelom istraženi su vinski podrum, vila s oktogonalnom kulom i velikim salama, dvije ranohrišćanske crkve i nekropola.

Nedavno su stručnjaci Arheološkog instituta Beograd, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Narodnog muzeja Niš, poslije pauze od 50 godina, nastavili istraživanje kupatila vile sa peristilom, poznatije pod imenom Konstantinova vila.

- Kupatilo je bilo namjenjeno gostima koji su boravili u samoj vili. U vezi je sa održavanjem prijema i vrlo je važan objekat za funkcionisanje samog čina gozbi, odnosno večeri koje su priređivane u čast gostiju - kaže arheolog Vesna Crnoglavac, pomoćnik direktora Narodnog muzeja Niš.

Ideja je bila da se istraživanje termi za nešto više od dva mjeseca završi u potpunosti, ali se, na iznenađenje arheologa, pokazalo da je riječ o većem objektu i da to zahtjeva nastavak iskopavanja. Otkriveni su bazeni sa toplom i hladnom vodom, saune, sale za masažu, svlačionice, vježbaonice. Sve to uz podno grijanje i bogate ukrase poput mozaika, freski i skulptura.

- Kada je riječ o ovakvoj vrsti carskih termi, imamo ih i u Gamzigradu, ali su one znatno manje - dodaje Crnoglavac.

Terme se nalaze u blizini termalnih izvora Niške banje, na imanju površine oko 50 hektara. Pretpostavlja se da ih je u rodnom gradu Naisu podigao jedan od najznačajnijih rimskih imperatora Konstantin Veliki.

- Na toj površini nalazi se veliki broj objekata. U centralnom dijelu je rezidencijalni, administrativni dio. Sama rezidencija ima veliki broj građevine različite namjene, objekte za boravak vojnika, posluge i svih koji su živjeli i radili na imanju. Pretpostavljamo da se u sjevernom dijelu nalaze i vrlo luksuzne privatne prostorije koje su služile za boravak vladara - objašnjava Vesna Crnoglavac.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.