Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 22.07.2019.| 09:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nakon raskida sa Batagonom Vlada RS razmatra opcije o potraživanjima u Birču

(Foto: sabthai/shutterstock.com)
Otvoreno je pitanje hoće li Republika Srpska prodati potraživanja u Fabrici glinice Birač u stečaju ili će ih pretvoriti u kapital i tražiti strateškog partnera, izjavio je za BHT1 predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Nakon što je Vlada raskinula Ugovor s kompanijom Batagon koji je podrazumijevao otkup 43 mil KM potraživanja, pojavljuju se drugi ponuđači, objavila je državna televizija. Nakon što istekne rok od 30 dana od kada je Batagon obaviješten o raskidu ugovora, Vlada će odlučiti šta sa potraživanjima, kaže premijer Višković.

Važno je, napominje, da je reakcija bila brza nako što se Vlada uvjerila u neozbiljnost kompanije sa sjedištem u off shore zoni u Švajcarskoj.

- Mi se sada praktično vraćamo na početno stanje. I Vlada će zauzeti stav kako dalje. Da li ćemo ići u prikupljanje novih ponuda javnim pozivom, da li ćemo pokušati da okončamo stečaj pa da potraživanja pretvorimo u kapital pa da tražimo strateškog partnera. To su sad sve otvorena pitanja - navodi premijer RS Radovan Višković.

U međuvremenu, zainteresirani ponuđači počinju ispunjavati preduvjete definirane uvjetima prvog javnog poziva.
Kompanije Pavgord iz Foče i Galens iz Novog Sada kupile su ruševni hotel Jahorina i namjeravaju kupiti dionice u Pavlović banci. Time, prema pisanju portala Capital, spremaju ponudu za otkup potraživanja od Birča.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.