NavMenu

Srbiju godišnje posjeti 60.000 zdravstvenih turista

Izvor: Politika Ponedjeljak, 22.07.2019. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: Minerva Studio/shutterstock.com)
Broj zdravstvenih turista u Srbiji godišnje raste za 10 do 15% i trenutno ih je na godišnjem nivou između 40.000 i 60.000, podaci su Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), piše Politika.

Zdravstveni turisti mahom dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, nešto manje iz ostatka Evrope, pogotovo centralne i Skandinavije. Najčešći su oni koji popravljaju zube, njih 80%, ali dolaze i zbog estetske i ortopedske hirurgije.

U YUTA-i navode da je Srbija u dentalnom turizmu jeftinija i do 50% nego bilo gde u Evropi, u plastičnim operacijama 35 do 40%, a u ortopediji 30%, dok je kvalitet usluga u mnogim segmentima bolji nego na ostatku kontinenta.

Od zdravstvenih usluga koje koriste stranci u Srbiji procentualno najmanje su zastupljene operacije promjene pola.


Podaci iz klinika pokazuju da se u Beogradu godišnje izvede između 70 i 100 ovakvih zahvata, s tim da daleko najveći dio čine pacijenti iz SAD i Kanade, ali i Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije i BiH, dok su zabilježeni i dolasci državljana Italije, Izraela, Iraka, Irana i Saudijske Arabije.

Strategijom razvoja turizma do 2025. godine Srbija je označila zdravstveni turizam kao jedan od proizvoda od posebnog značaja za razvoj turističke privrede.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.