Izvor: biznis.ba | Ponedjeljak, 22.07.2019.| 08:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grad Beč nagrađuje ideje za 5G rješenja sa 400.000 EUR

Beč
U okviru "5G Vienna Use Case Challenge", svi zainteresovani startapovi, IT kompanije i firme drugih branši mogu dostaviti idejna rješenja za primjene 5G tehnologija. Najinovativniji koncepti će biti nagrađeni sa 400.000 EUR, a poziv je otvoren do 15. septembra 2019.

Grad Beč poziva startapove, tehnološke kompanije iz cijelog svijeta da se prijave i oblikuju grad pilotiranjem najsavremenijeg koncepta u saradnji sa jednim od tri licencirana 5G telekom operatera (A1, Hutchison 3, Magenta Telekom), saopćeno je iz Eurocomm-a.

Operateri će pružiti neophodnu 5G infrastrukturu potrebnu za implementaciju najboljih rješenja i djelovati kao partneri pobjedničkim timovima.

Idejna rješenja moraju biti primjenjiva u jednom područja mobilnost i javni transport (npr. upravljanje parkiranjem ili upravljanje mobilnošću), sigurnost (npr. analiza podataka, detektori ugljičnog monoksida ili upravljanje masom), zdravstvena zaštita (npr. telemedicina ili rehabilitacija), obrazovanje (npr. virtual reality ili broadband u nastavi).

Preduslov za učešće na takmičenju je dokaz da je kompanija prethodno razvila bar jednu demo verziju ili potpuno funkcionalan prototip, navodi se u saopćenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.