NavMenu

Sud odobrio fočanskom Pavgordu naplatu dugova izvršenjem nad Aluminom

Izvor: Capital Nedjelja, 21.07.2019. 17:44
Komentari
Podeli
Alumina ZvornikAlumina Zvornik
Okružni privredni sud u Bijeljini potvrdio je stav zvorničkog Osnovnog suda da Pavgord može zapljenom, procjenom i prodajom udjela koje Fabrika glinice Birač ima u Alumini da naplati potraživanja od 122 mil KM.

Naime, Fabrika glinice Birač u stečaju tužila je 2015. godine Ukio banku i firmu Birač Europe iz Litvanije, a 2018. godine preinačila tužbu i proširila je na Pavgord iz Foče i Aluminu iz Zvornika radi utvrđivanja ništavnosti ugovora o zalozi na udjelu Alumine u vrijednosti od 154,2 mil KM. FG Birač je tražila i zabranu izvršenja ili naplate po tom ugovoru.

Okružni privredni sud Bijeljina je, odlučujući o prijedlogu FG Birač za određivanje privremene sudske mjere obezbjeđenja, 18. jula ove godine, donio Rješenje kojim odbacuje kao nedopušten taj prijedlog FG Birač.

Iz sudskog Rješenja proizilazi da Pavgord može da preduzima radnje izvršenja ili naplate potraživanja koje je kupio od Ukio banke i Birač Europe.

Prethodno je Osnovni sud Zvornik na prijedlog Pavgorda donio Rješenje o izvršenju 28. marta 2018. godine kojim je odredio naplatu zapljenom, procjenom i prodajom udjela koje FG Birač ima u Alumini, a sve radi namirenja potraživanja od 155,2 mil KM.

Okružni privredni sud Bijeljina konstatuje da FG Birač traži zabranu izvršenja nakon što je donijeto rješenje o izvršenju u Osnovnom sudu Zvornik.

Dodaje i da, u konkretnom slučaju, FG Birač nije od strane suda koji provodi izvršni postupak upućena na parnicu radi razrješavanja spornih pitanja izvršenja na udjelu u Alumini, gdje bi parnični sud riješio pitanje dopustivosti izvršenja, slijedom čega Okružni privredni sud cijeni da predložena zabrana izvršenja nije dopuštena.

Podsjećamo, Osnovni sud u Zvorniku je i u aprilu ove godine donio Rješenje kojim je Fabrika glinice Birač obavezana da Pavgordu plati više od 122 mil KM, a izvršenje ovog potraživanja sprovodi se preuzimanjem Alumine.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.