Izvor: RTRS | Nedjelja, 21.07.2019.| 17:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Povodom 60 godina rada Boksit otvorio novu fabriku za sušenje i mljevenje hidrata - Uloženo skoro 2,6 mil KM

(Foto: ad-boksit.com)
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik kompanije Boksit Rajko Dukić u Milićima su otvorili Fabriku za sušenje i mljevenje hidrata, u čiju je izgradnju Boksit uložio skoro 2,6 mil KM.

Fabrika će djelovati u sklopu kompanije Boksit kao zaseban sektor. Višković je u ime predsjednice Republike Željke Cvijanović uručio Orden Zvijezdu Republike Srpske sa srebrnom posvetom kompaniji Boksit povodom 60 godina rada.

Površina fabrike je oko 1.150 kvadratnih metara, a projektovana je u sektoru Građevinarstva kompanije Boksit, dok su mašinski dio i tehnologiju projektovali stručnjaci iz zvorničke Alumine.

Proizvodiće sušeni i mljeveni hidrat granulacije od sedam do 100 mikrona, koji se koristi u velikom broju industrijskih grana.

Sušiće se i mljeti zeolit čime će njegova cijena biti petostruka povećana, što je šansa za Republiku Srpsku.

Višković je istakao da je to jedan od najvećih ordena koji se mogu dati privrednom subjektu, te da smatra da su to zaslužili i kompanija Boksit i svi njeni zaposleni.

- Za mene je to veliki projekat povezivanje bivše fabrike glinice Birač, koja je u stečaju, sada Alumine, sa Boksitom o doradi zeolita. Ovdje se zeolit suši i melje, čime se cijena petostruko uvećava. Mi treba da damo podršku našoj privredi da idu ka što većoj finalizaciji - rekao je Višković.

Svečano otvaranje fabrike upriličeno je povodom obilježavanja 60 godina postojanja i uspješnog rada kompanije Boksit.

Višković je čestitajući zaposlenima i menadžmentu veliki jubilej istakao da je svih 60 godina ova kompanija radila pozitivno, punila budžet, ponašala se društveno odgovorno, te razvijala Miliće i regiju.

- Posebno sam sretan, jer od tih 60 godina i ja sam jednu trećinu radnog vijeka proveo ovdje u kompaniji, nekih dvadesetak godina - rekao je Višković, te podsjetio kako je Boksit radio i za vrijeme ratnih dešavanja.

On je izrazio uvjerenje da će Boksit i u budućnosti ostvarivati dobre poslovne rezultate.

Ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić izrazio je uvjerenje da će Boksit još dugo i uspješno raditi.

On je naveo da je ova kompanija već razvila, ako bi bila dovedena u pitanje eksploatacija boksita, različite vidove prozvodnje koja može da obezbijedi njenu dugoročnost.

Đokić je napomenuo da eksploatacija boksita sigurno neće biti uskoro dovedena u pitanje, jer još ima kvalitetnih rezervi.

Predsjednik kompanije Rajko Dukić rekao je da je otvaranje fabrike dobar primjer racionalne valorizacije, odnosno finalizacije prirodnih resursa.

- Trebalo je da prođe 60 godina da se u Milićima napravi prva fabrika čija je osnovna sirovina ruda boksita. Orijentacija fabrike Alumina da što više ide u razvoj novih proizvoda, na bazi prerade osnovne sirovine rude boksita, jeste dobar primjer koji treba slijediti i podržati. Nadam se da će to biti i prilika da nastavimo izgradnju određenih kapaciteta iz oblasti alumosilikatne hemije - rekao je Dukić.

Površina fabrike je oko 1.150 metara kvadratnih, a projektovana je u sektoru Građevinarstva kompanije Boksit, dok su mašinski dio i tehnologiju projektovali stručnjaci iz zvorničke Alumine.

Fabrika će proizvoditi sušeni i mljeveni hidrat granulacije od sedam do 100 mikrona, koji se koristi u velikom broju industrijskih grana. Fabrika će imati 12 zaposlenih, uključujući i direktora.

- Prihod po zaposlenom, od 1.500.000 KM i očekivana dobit od 100.000 KM, je nešto što daleko prevazilazi to što mi danas imamo u okviru drugih sektora i na nivou kompanije - rekao je Dukić.

U okviru obilježavanja velikog jubileja danas su podijeljeni ključevi od stanova u poslovno-stambenom objektu, koji je izgradio sektor Građevinarstva, u koju je Boksit investirao 3,4 mil KM. Stanove su po povoljnim kreditnim uslovima u najvećem broju kupili radnici i kadrovi Boksita.

Promovisano je i pet novih kamiona "skanija", ukupne vrijednosti 1,75 mil KM koji će pojačati vozni park Boksitovog sektora Saobraćaja.

Poslije 60 godina okončana je i eksploatacija rudnih ležišta površinskim putem i počeli su radovi na otvaranju dijela rudnog ležišta na lokaciji Podbraćan koje će narednih 20 godina davati 200.000 tona rude godišnje. Početna ulaganja u opremu i infrastrukturu su oko 2,3 mil KM.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.