Izvor: Nezavisne novine | Subota, 20.07.2019.| 15:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BIHAMK proširuje pokrivenost video-nadzorom - Trenutno mrežu čine 62 veb kamere

(Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)
Informativni centar BIHAMK-a 2016. godine zvanično je pokrenuo projekt "Videonadzor specifičnih mikrolokacija cesta u Bosni i Hercegovini" te su do sada postavljene 62 kamere, a u planu je proširivanje liste lokacija, kao i modernizacija postojećih.

Koordinatorica Informativnog centra BIHAMK-a Bisera Hašimbegović kazala je Feni da je uključenjem veb kamera dobijen novi, moderno koncipiran sistem informiranja.

Na taj način omogućeno je, dodala je, da vozači u svakom trenutku dobiju aktuelne i korisne informacije o frekvenciji saobraćaja na graničnim prelazima i zastojima na odabranim lokacijama te mogućnost da boljim planiranjem putovanja izbjegnu dugotrajnija čekanja i eventualne zastoje.

Istaknula je da pored redovnih aktivnosti na informiranju o stanju na cestama, BIHAMK posebnu pažnju posvećuje i "praćenju" saobraćaja na najfrekventnijim putnim pravcima, autocestama, planinskim prijevojima, graničnim prelazima, kao i u urbanim sredinama tokom cijele godine.

Video nadzor postavljen je na najfrekventnijim saobraćajnicama - raskrsnicama, graničnim prelazima i naplatnim rampama.

Pitanje postavljanja kamera i drugih informativnih sistema na saobraćajnicama naročito je postavljeno nakon početka rekonstrukcije tunela Vranduk, što je uzrokovalo višemjesečne kilometarske kolone vozila i duga čekanja na prolazak kroz tunel svih onih koji se kreću u pravcu Zenica-Doboj.


Direktor Javnog preduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine Ljubo Pravdić najavio je ranije ove sedmice da će u saradnji s BIHAMK-om biti postavljena i druga veb-kamera te će se moći uživo pratiti stanje na cesti i iz pravca Doboja i iz pravca Zenice.

- Oni koji ne žele da čekaju, s malim vozilima, mogu se preusmjeriti na regionalnu cestu - objašnjava Pravdić te dodaje da će BIHAMK na navigacije slati informacije kako bi svi stranci koji prolaze tom cestom na kamerama mogli vidjeti da se u Nemili skreće na alternativni put.

BIHAMK će, tvrdi Pravdić, odrediti vozilo koje će permanentno kružiti na pravcu Nemila - Zenica da u slučaju bilo kakvih kvarova može pružiti osnovnu pomoć svim učesnicima u prometu.

Prema podacima Google Analitycsa, najposjećeniji sadržaj na BIHAMK-ovoj veb stranici u 2018. godini bio je pristup video-nadzoru saobraćaja.

BIHAMK je prošle godine postavio i novu aplikaciju za pametne telefone koja takođe omogućava bolja planiranja putovanja, a korisnici mogu dobiti detaljne informacije o stanju na cestama, provjeriti veb-kamere te dobiti upozorenja o radarskim kontrolama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.