Izvor: eKapija | Subota, 20.07.2019.| 10:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Eterična ulja sa juga Srbije pomažu kod brojnih zdravstvenih problema - Timijan i matičnjak blago za organizam

U selu Vilandrica, koje se nalazi u podnožju tri planine Suve planine, Seličevice i Babičke gore, na 6km od Gadžinog Hana i na 23km od Niša, nalaze se plantaže ljekovitog bilja.

Ovo bogatstvo jugoistočne Srbije prepoznali su Jovana i njen suprug Siniša Milutinović, koji su sa namjerom da od prirode iskoriste najbolje, u martu ove godine osnovali firmu Promontis, za proizvodnju etarskih i hladno cijeđenih ulja i prodajom opreme za aromaterapiju, takozvanih Aroma Difuzera.

Promontis trenutno u ponudi ima ulja matičnjaka, rimske kamilice, aroma difuzere, a do kraja oktobra ove godine u portfoliju firme će se naći i ulja timijana, zdravca, lavande, kao i hladno cijeđena ulja koštica šljive i kajsije.

- Pošto želimo da našim kupcima ponudimo vrhunski proizvod riješili smo da zasadimo plantaže ručno bez ikakvih hemikalija i na taj način obezbjedimo sopstvenu kvalitetnu sirovinu. Zasadili smo hektar i po ljekovitog bilja matičnjaka i timijana, nabavili etarsko ulje rimske kamilice i uvezli opremu za aromaterapiju iz inostranstva, čime smo udarili temelje našeg biznisa – započinje priču za naš portal Jovana Milutinović.

Iako je posao tek na počeku, vjetar u leđa im daje i odobren kredit odobren od Fonda za razvoj Republike Srbije za nabavku opreme za proizvodnju ulja.

- Potpuno smo adaptirali i rekonstruisali ekonomski objekat od 150 kvadrata, u kojem će preko realizacije kredita, biti smještena oprema za dobijanje etarskog i hladno cijeđenog ulja. Proizvodnju pokrećemo čim dobijemo mašine od naših dobavljača, nadam se početkom septembra. Sirovina za hladno cijeđena ulja je već dogovorena, a u oktobru očekujemo i prvu kosidbu bilja sa naših plantaža za proizvodnju etarskog ulja. Destilacije etarskih ulja planiramo da radimo i uslužno našim kooperantima, koji takođe imaju plantaže ljekovitog bilja – kaže Jovana.

Kako je ovo prva godina poslovanja, Promontis kreće sa manjim proizvodnim kapacitetima, te je u planu prerada četiri tone biljne mase za etarsko ulje i dvije tone raznih koštica za hladno cijeđena ulja.

- Već slijedeće godine očekujemo pun prinos sa naših plantaža, a takođe planiramo i otkup bilja od drugih plantažera, pa je plan da obradimo 15 t bilja za etarska ulja i 5 t za hladno cijeđena.


Kako je sve počelo?

Po struci diplomirani farmaceut, Jovana Milutinović do prije samo godinu i po, radila je za poznatu svjetsku farmaceutsku kompaniju. U međuvremenu je ostala bez posla i potpuno se posvetila započinjanju privatnog biznisa, dok je suprug, koji ima svoju agenciju za finansijski konsalting i računovodstvo, napravio okvirni petogodišnji plan.

- Suprug i ja prije godinu i po dana smo krenuli u potragu za kupovinom njive u okolini Niša, gdje smo željeli da posadimo ljekovito bilje kao dodatnu djelatnost uz naše redovne poslove. U potrazi za zemljom u podnožju Suve planine obišli smo cijeli kraj i zaljubili se u Zaplanje, kako se drugačije zove ovaj bajkoviti dio južne Srbije. Na kraju smo od njive došli do cijelog imanja sa kućom, objektom i njivama – priča za eKapiju Jovana.

Pošto o poljoprivredi nije znala mnogo, počela je da uči iz knjiga, ali i da traga za ljudima koji se bave uzgajanjem ljekovitog bilja.

- Najviše mi je koristilo učešće na Biljoberu koji se svake godine organizuje u Sokobanji u organizaciji Udruženja Jovan Tucakov i firme Adonis gdje sam upoznala uzgajivače, pokupila kontakte i povezala se sa divnim ljudima iz Adonisa sa kojima i danas imam izvanrednu saradnju.

Dobrobit eteričnih ulja

Primjena etarskih ulja je ogromna od kozmetičkih preparata, masažnih ulja, sapuna, parfema, šampona, u ljekovima, dermatološkim preparatima te inhalacijama kod respiratornih tegobama.

Većina etarskih ulja ima i antibaktericidno i antivirusno delovanje, te se koriste kod različitih upalnih procesa u organizmu ali i na koži, a takođe mogu da se koriste i kao repelenti u borbi protiv insekata.

- Matičnjak je moje omiljeno etarsko ulje, budući da ima izraženo antimikrobno djelovanje, a sa druge strane imaju umirujući efekat na centralni nervni sistem, tako da se koristi kod anksioznosti, nesanica, kod žena kod problema u PMS-u , a neke studije su pokazale njegov pozitivan efekat uz terapiju kod dijabetičara. Tako da inhalacijom matičnjaka u Aroma Difuzerima osim njegovog predivnog citrusnog mirisa dobijamo i ljekoviti efekat na naš nervni sistem.

Timijan je biljka koja zbog svog hemijskog sastava ima najjači antibakterocidni efekat i antivirusni efekat, tako da primjenom Aroma Difuzera može da se dezinfikuje prostor u vrijeme epidemija virusa, objašnjava Jovana.

- Aromaterapeuti kažu da je jedna kap etarskog ulja timijana kao da smo popili 45 šolja čaja od majčine dušice. Dodavanjem par kapi etarskog ulja u pastu za zube dobijamo odličnu zaštitu za desne i zube a dodavanjem par kapi u kupku smanjuju se bolovi u zglobovima.

Jovana napominje da se etarska ulja ne primjenjuju kod asmatičara, trudnica, a opreznost je nužna kod djece. Ako se aplikuju na kožu obavezno se razblažuju sa nosećim hladno cijeđenim uljima npr. bademovo, maslinovo, koštica kajsije, šljive.

- Meni, lično, je aromaterapija izuzetno zanimljiva, jer odgovarajućom kombinacijom etarskih ulja možemo da preveniramo razne bolesti i da pomognemo našem organizmu da se odbrani od virusa i bakterija, te da izliječimo kožna oboljenja i redovnom primjenom podmladimo naš organizam. U istočnjačkoj kulturi od davnina pa sve do danas postoji kultura svakodnevne primjene etarskih ulja različitih biljaka.

Naredni planovi

U ovom kraju, kako ga još zovu, Zaplanje, tradicija uzgoja ljekovitog bilja već postoji, te lokalni poljoprivrednici imaju plantaže nevena, bijelog sljeza, valerijane , artičoke, smilja, rimske kamilice.

Cilj bračnog para Milutinović je da do kraja slijedeće godine prošire sopstve plantaže, povećaju obim proizvodnje, te da oforme male mreže kooperanata i plasman proizvoda u nekom od većih prodajnih lanaca.

Jedan od planova je izlazak na ino-tržište, ali u proizvodnji, kako kaže, postoje crvene linije oko kojih nema kompromisa.

- Želimo da nam kvalitet uvijek bude na prvom mjestu i tu nema kompromisa. Svakako sve ovo sinergetski dovešće do zapošljavanje ljudi, što nam je posebno drago, jer se nalazimo u devastiranom području. Mišljenja sam da je čovjek čovjeku prijatelj, pa svoju firmu vidim kao mjesto gdje će kooperanti zajedno sa nama, stvoriti nešto što će trajati dugo i biti prepoznatljivo. U ovaj posao nismo ušli da bismo zaradili milione preko noći već Promontis vidim kao stabinu porodičnu firmu i mjesto za inovacije. Rok trajanja etarskih ulja je neograničen, pa i u tome vidim neku simboliku.

Sandra Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.