Izvor: eKapija | Petak, 19.07.2019.| 13:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija treći najveći investitor u BiH

(Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Zaključno sa decembrom 2017. godine, Republika Srbija je, prema podacima Centralne banke BiH, u Bosnu i Hercegovinu investirala više od 2 mlrd KM, te je treći najveći investitor u BiH sa učešćem od 15.1% u ukupnim investicijama.

Istakao je to direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH FIPA Gordan Milinić tokom sastanka sa novoimenovanim ambasadorom BiH u Srbiji Aidom Smajić s ciljem upoznavanja o trenutnoj ekonomskoj situaciji između dvije zemlje s fokusom na investicije Srbije u BiH.

Telekom Srbije 2007. godine je za 646 mil EUR kupio Telekom RS i to je ujedno i najveća investicija iz Srbije, te pojedinačna strana investicija u BiH.

U ukupnom iznosu investicija iz Srbije dominiraju investicije u oblasti informacija i komunikacija s učešćem od 70%, zatim slijede investicije u trgovinu sa 11,3% i prerađivačku industriju sa 7,4%.

Među najznačajnijim investitorima iz Republike Srbije u BiH su: Telekom Srbija, Komercijalna banka Beograd, NIS - Naftna Industrija Srbije, koncern Hemofarm, Swisslion-Takovo, Imlek, te Galames Beograd.

Govoreći o radu FIPA-e na animiranju ekonomske diplomatije u posljednje tri godine, Milinić je potvrdio da je ova aktivnost dovela do organizovanja većeg broja privrednih manifestacija na kojem su prisustvovali brojni strani investitori, što je rezultiralo otvaranjem kompanija u BiH i zapošljavanjem lokalnog stanovništva.

Dodatno je istaknut značaj organiziranja poslovnih susreta između privrednika iz BiH i stranih privrednika radi jačanja ekonomskih veza, povećanja investicija, te praćenja privrednih dešavanja radi uključivanja domaće privrede i privrednika u nove tokove.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.