Izvor: Marketing mreža | Subota, 20.07.2019.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Investicije u oglašavanje u Srbiji i zemljama regiona će rasti u narednim godinama

(Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com)
Prihod od oglašavanja u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CEE) porašće do 2020. godine za 8,7%i iznosiće 20 mlrd USD. To je nešto niža stopa rasta u poređenju sa rastom od 9,8% iz prošle godine, ali opet nešto više od prvobitno očekivanog rasta za ovu godinu, procjene su istraživanja globalne agencijske mreže Universal Media (UM).

Rusija je najveće tržište u ovom regionu i uzima 41% od ukupnih investicija u oglašavanje. Prate je Turska, Poljska i Češka, koje zajedno čine 35% ukupnih investicija. Najveći rast u 2019. godini će zabilježiti Ukrajina (+19%), zatim Rumunija (+11%) i Rusija (+10%). Najniži rast će zabeležiti Hrvatska (+2%) i Litvanija (+2%).

Što se tiče advertising tržišta u Srbiji ono će porasti 3,5% u ovoj godini, slično prošloj koja je imala stopu rasta od 2,9%. Ovo je u skladu sa prethodnim očekivanjiima, tako da će ukupne investicije dostići 141 mil EUR (166 mil USD) . Očekuje se nastavak rasta i u narednim godinama, tako da će u 2020. godini srpska advertising ekonomija imati rast od 3,6% i dostići će 146 mil EUR.

- U Srbiji, televizija i dalje dominira kada je riječ o oglašavanju i predstavlja čak 60% ukupnih investicija. Naša istraživanja pokazuju da će ove godine oglašavanje na TV-u porasti za 2,7%, i sličan trend možemo očekivati u naredne četiri godine - ističe Biljana Kolaković, regionalna direktorka agencije UM i dodaje: iako pratimo svjetski trend rasta oglašavanja u digitali, u Srbiji ove investicije čine tek 20% ukupnih investicija u oglašavanje. Tako na digitalu i dalje prednjače oglašavanje na društvenim mrežama (26%) i video sadržaji (19 %).

Na tržištu CEE još uvijek dominira oglašavanje na TV stanicama. Tako će prihod od prodaje oglasnog prostora na TV stanicama porasti za 5% i dostići će 8 mlrd USD ove godine, (skoro 40% ukupnog budžeta oglašivača). Poređenja radi prosjek na globalnom nivou, kada je riječ o ovoj vrsti oglašavanje biće 30% u 2019. godini.

- Uočljivo je da za razliku od regiona CEE, na globalnom nivou gledanje TV-a se smanjuje, što prate i oglašivači kada odlučuju o svojim investicijama u oglašavanje. Razlog ovome je što smo prošle godine imali nekoliko događaja, prije svega Svjetsko prvenstvo u fudbalu, koji je dao vjetar u leđa rastu gledanja televizije - ističe Biljana Kolaković.

Pored Srbije, Slovenije i Hrvatske koje će imati umjereni rast, najveći rast na tržištima na kojima posluju UM agencije koje su dio I&F Grupe imaće Bugarska. Rastu prije svega doprinosti stabilan ili blag porast oglašavanja na TV-u, kao i uočljiv, iz godine u godinu, porast oglašavanja na digitalu u odnosnu na sve ostale oglasne formate.

- Na tržištima na kojima poslujemo primjetan je rast oglašavanja. U Bugarskoj će on biti 8% u ovoj godini. Tome prije svega doprinosi veliki rast investicija u digitalne formate, koji je u Bugarskoj uočljivo veći nego u odnosu na ostale formate, kao i stabilno oglašavanje na TV stanicama. Porast je posljedica povećanog oglašavanja retail sektora, E-Commerce i farmaceutske industrije - kaže Biljana Kolaković.

Pored Bugarske, u ovom regionu i Slovenija će imati umjereni rast oglašavanja, što je manje od prošlogodišnjih nešto više od 6%, ali u skladu sa našim očekivanjima. Razlog tome je manje oglašavanje na TV-u nego prošle godine, ali pozitivan trend su sve veće investicije na digitalu. Sa druge strane u Hrvatskoj i dalje dominira TV koja čini više od polovine ukupnih investicija (52%). Slijedi digital sa 21% ukupnih investicija i, kao i u Sloveniji, ima trend rasta - zaključuje Biljana Kolaković.

Posmatrajući formate, rast investicija u online oglašavanje dolazi od društvenih mreža (25%), videa (15%) i pretraga (17%). Statični baneri i e-mail oglašavanje stagnira jer brendovi svoje investicije fokusiraju na druge online kanale.

Uočljivo je da oglašavanje u štampanim medijima u CEE regionu opada, i to za novinska izdanja -5% a za magazine -4%. Zajedno čine tek 6% ukupnog budžeta za ovu godinu, što navodi na zaključak da su to formati koji imaju sve manju relevantnost. Investicije u radio će biti povećane za 3% u ovoj godini i dosegnuće 831 mil USD. OOH (Out of home) formati će zabeilježiti povećanje od 5% i doseg od 1,6 mlrd USD. Digitalni OOH formati su glavni element rasta investicija u OOH i ove godine će dostići rast od skoro 40%, dok investicije u tradicionalne statične OOH formate i oglašavanje u bioskopima ne bilježe rast.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.