Izvor: eKapija | Subota, 20.07.2019.| 08:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Inovativni sokovi, premazi, pekmezi, sirevi, pite... - Desing Taste Centar okuplja startap kompanije i mala i srednja preduzeća

(Foto: Desing)
Desing Taste Centar, kompanije Desing, okupio je startap kompanije i mala i srednja preduzeća, kako bi im obezbjedili praktične obuke u cilju povećanja njihovog razvojnog kapaciteta i konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu. Podsjetimo, u ovom projektu USAID-a učestvuje i BIPS hab.

Premium food design hub (DTC hab) ove godine odabrao je devet kompanija u prehrambenoj industriji, od ukupno prijavljenih 17, koje posluju u segmentu prerade voća i povrća, a posebno se bave proizvodnjom: funkcionalne hrane, organske hrane, hrane za djecu, voćnih i povrtnih namaza, zdrave užine, visoko proteinske biljne hrane, nutritivnih barova.

To su: Agro Iris, Cold Pressok, HipBerry and Honey Immuniser, Leta SNB, Pekara Ključ doo, Polo doo, Konmark , Živi 100 doo (Vegapčić) i Candymoo (tim studenata Poljoprivrednog Fakulteta iz Beograda CandyMoo koji je ovogodišnji pobjednik nacionalnog takmičenja Ekotrofelija Srbija).

- Izabrane startap kompanije i mala i srednja preduzeća imaće priliku da prođu kroz posebno kreiran program individualnih i grupnih aktivnosti i treninga u trajanju od devet mjeseci, sa intenzivnim razvojnim kampom od tri mjeseca, koji će pokriti slijedeće oblasti: prehrambene tehnologije, industrijskog i veb dizajna, promotivne aktivnosti i B2B događaji, pristup tržištima i pristup izvorima finansiranja - rekla je za eKapiju Ana Popović, menadžer projekta.

Ko su učesnici DTC haba?

Agro Iris

"Zadruga" je brend socijalnog preduzeća Agro Iris iz Šapca. Mali poljoprivredni proizvođači iz svojih porodičnih voćnjaka beru voće, a Zadruga ga, u mobilnim sušarama, najsavremenijim metodama, suši i bez dodavanja aditiva i veštačkih aroma pakuje i plasira u prodajne objekte širom Srbije.

- Paletu naših proizvoda trenutno čine: suva šljiva (bez koštice), suva kruška (komadi), čips od jabuke, čips od sušenog duleka (bundeve) i čips od suve cvekle - kaže direktor kompanije Mladen Stanković.

Dodaje da Desing Taste Centar u potpunosti pruža ono što im u ovoj fazi razvoja treba, a posebno unapređenje kapaciteta, kako bi uspješno odoljeli svim tržišnim izazovima uz zaštitu socijalne misije.

Cold Pressok

Cold Pressok iz Beograda osnovan je 2013. godine. Riječ je o proizvodnji cold press - hladno cijeđenih sokova na tržištu Srbije. U ponudi sokova je više od 30 različitih receptura, od zelenih sokova na bazi povrća, funkcionalnih bustera do egzotičnih smutija punog ukusa.

- Svi proizvodi su bez aditiva, bez termičke obrade, bez dodatog šećera, bez konzervanasa. Cold Pressok je proširio svoju ponudu na biljna mlijeka i veganske butere od koštunjavog voća - rekla je direktorica Sandra Avramovski.

Dodala je da je akcenat poslovanja na kontinuiranom inoviranju i razvoju novih tehnologija i receptura, pa je ulazak u DTC Hub prirodna ekstenzija daljeg razvoja.

HipBerry and Honey Immuniser

Poljoprivredno gazdinstvo Igor Đurđević iz Lajkovca predstavilo je Immuniser kao dobitnu kombinaciju meda i šipurka. Kao potpuno prirodan preparat za jačanje imuniteta, bolje varenje, ljepši izgled kože i detoksikaciju, Immuniser je praktično rođen iz lične potrebe da se brine o zdravlju na prirodan način.

- DTC je prepoznao kvalitet, i potrebu da radi sa nama, jer mi želimo da napravimo i novi proizvod, i da ga plasiramo, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Veoma nam je bitna i podrška da učestvujemo na međunarodnim sajmovima, kao što su PLMA u Amsterdamu, Fruit Logistika i mnogi drugi - istakla je Snežana Đurđević.

Leta SNB

Leta SNB je porodična firma iz Subotice (Palić), koja se bavi sušenjem i preradom voća i povrća. Prvi proizvod, zbog koga su sve i počeli bio je sušeni paradajz. Počeli su i proizvodnju soka od paradajza, koji prave bez bilo kakvih začina i dodataka.

- Sa nabavkom nove opreme i usvajanjem novih proizvodnih procesa, uveli smo i proizvode: slatko od ljutih paprika, pekmezi od kajsija, šljiva i jagoda, slatko od jagoda i višanja, a sušeni paradajz smo počeli da pravimo i u teglici sa maslinovim uljem. Posjedujemo sopstveni proizvodni pogon na Paliću u okviru kojeg se nalaze: hladnjača za privremeni smještaj voća i povrća, sušara za voće i povrće, oprema za pasiranje, kuvanje i punjenje proizvoda od voća i povrća, pasterizator, pakirnica i razna druga oprema i alat. Proizvodimo na prirodan način koristeći porodične recepte i ne koristimo nikakve vještačke aditive i konzervanse - pojasnio je Srđan Uzelac.

Leta SNB proizvodi slatko od ljutih paprika (Foto: Leta SNB)


Dodao je da su se za projekat Desing-a i USAID-a kvalifikovali za tri proizvoda - sušeni paradajz u pvc kesici sa zaštićenom atmosferom, sušeni paradajz u maslinovom ulju i slatko od ljutih paprika. Očekuju da će im eksperti iz Desing-a pomoći da unaprede ukupno poslovanje, a najviše u oblastima: proizvodno-tehnoloških procesa, unapređenje marketinških aktivnosti i unapređenje prodajnih aktivnosti.

Pekara Ključ

Beogradska pekara Ključ nalazi se na tržištu od 2006. godine. Čuvena je po svojim pitama sa ručno rađenim korama sa više od 30 različitih nadjeva. Proizvodnja je fokusirana na tradicionalne proizvode, a osim pita u ponudi imaju i proje, tradicionalne kolače itd.

- Uvijek se trudimo da inoviramo naše proizvode, a posljednja u nizu jeste vege heljdopita sa nadjevom od proklijalog zrna pšenice i pečuraka. Takođe, trudimo se iz dana u dan da istražujemo nove ukuse ili nove načine pripreme - kaže Ivana Nikolić.

Na učešće u projeku motivisala ih je želja za osvajanjem novih tržišta i stvaranje novog proizvoda uz pomoć vrhunskih stručnjaka.

Polo doo

Kompanija Polo, sa sjedištem u Čačku, osnovana je 1991. godine. Prva djelatnost preduzeća bila je proizvodnja sirćeta i distribucija sirćetne kiseline, a potom su proširili svoju djelatnost na preradu voća i povrća. Danas se kompanija može pohvaliti širokim asortimanom proizvoda od prerađenog voća i povrća. Proizvodni asortiman čini preko 30 proizvoda.

- Očekujemo da ćemo na projektu uspjeti da kreiramo proizvode koji će po svi kriterijuma predstavljati premijum proizvod. Motiv za ulazak na ovaj projekat nam je dobro iskustvo proslogodišnjih učesnika projekta, kao i kvalitet kreiranih proizvoda - navodi Boško Jovanović.

Konmark


Preduzeće Konmark osnovano je 2007. godine , a od ove godine bave se preradom šumskog voća i gljiva, a ističu se namazi od vrganja i lisičarke. U selu Gradska, opština Crna Trava, uspostavili su pogon za preradu šumskih plodova.

- Proizvodi nose posebnu vrijednost, jer se sakupljaju na području Vlasine, planine koja je zaštićeno prirodno dobro od nacionalnog značaja. Značajno je napomenuti da je najbliži idustrijski objekat udaljen od našeg pogona čitavih 35 kilometara i da hemizacija i modernizacija, posebno poljoprivrede, praktično nikad nije ni primjenjena - ističe Dejan Štulović.

CandyMoo

CandyMoo tim čine studenti Jana Simonović, Ana Nedeljković, Marija Hristov, Dejana Kolović, Dušan Đurić, Nikola Mimić i mentori prof dr Jelena Miočinović i dr Zorana Miloradović. Pobjedili su na pomenutom takmičenju, koje organizuje Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije.

- Na takmičenju smo predstavili naš inovativni i ekološki premijum proizvod MOCaMELA, sir parenog testa sa medom i melasom. Sir je presvučen sa pčelinjim voskom, što mu dodatno daje ljepotu izgleda i ukazuje na važnost prirodnih materijala. Melasa je sporedni proizvod industrije šećera, koji do sada nije u velikoj mjeri zastupljen u pripremi prehrambenih proizvoda. Počeci kreiranja proizvoda su ostvareni na fakultetu, a nakon toga smo zahvaljujući mljekari Granice iz Mladenovca imali prilike da proizvodnju ostvarimo i u industrijskim uslovima - objasnila je Miočinovićeva.

MOCaMELA je sir sa medom i melasom (Foto: CandyMoo)


Dodaje da učestvovanje u Premium Food Design habu za njih predstavlja priliku da unaprijede svoje znanje, kao i da usavrše proizvod koji su razvili.

- Slijedeći korak na kome intenzivno radimo je priprema za evropsko takmičenje Ecotrophelia Europe 2019 gdje ćemo imati priliku da naš proizvod branimo pred mnogobrojnim i stručnim žirijem - najavila je Jelena Miočinović.

Aleksandra Kekić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.