Izvor: eKapija | Subota, 20.07.2019.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Čačak postaje novi turistički centar Srbije - U planu ZOO vrt, akva park i dječji sportski centar

(Foto: Olesia Bilkei/shutterstock.com)
Čelnici Čačka, slijedeći primjer Jagodine, planiraju da u narednom peiodu obogate turističku ponudu svog grada novim atraktivnim sadržajima i to Zoo vrtom, Akva parkom, dječjim sportskim centrom.

Naime, Gradska uprava za urbanizam u Čačku stavila je na javni uvid, do 12. avgusta, plan detaljne regulacije "Sportski centar" pored obala Zapadne Morave. Ovim planom, čiji je nacrt uradilo javno preduzeće Gradac predviđa se izrada urbanističkih projekata zava parka, projekte Ak Zoo vrta, dječjeg sportskog centra, teniskog kompleksa, lijeve obale Zapadne Morave, kao i gradskog parka, eko centra i kompleksa univerzalne hale.

Ukupna površina područja plana iznosi 231.05 hektara. Planom detaljne regulacije "Sportski centar" obuhvaćen je dio gradskog područja koje se prostire sjeverozapadno u odnosu na centar grada.

(Foto: Printskrin)
Granica plana određena je ulicom Vidosava Kolakovića na sjeveru, zatim se južno spušta ka rijeci Zapadna Morava i nizvodno prati odbrambeni bedem sa lijeve strane rijeke do pješačkog mosta. Nastavlja se pješačkim mostom preko rijeke, a zatim uzvodno prati desnoobalni odbrambeni bedem do izvorišta vodosnabdijevanja u Beljini, a potom desnom obalom rijeke nastavlja do granice KO Prijevor i KO Trbušani, ponovo prelazi preko rijeke i dalje nastavlja u pravcu sjevera ka ulici Vidosava Kolakovića (sa zapadne strane granica PDR se poklapa sa granicom GUP Čačka), navodi se u dokumentaciji.

Kompleks akva parka predviđen je na prostoru između novoplaniranih ulica Stevana Prvovenčanog, Belog Damjanovića i lijevo obalnog odbrambenog bedema. Zona akva parka sadržaće osnovne sadržaje savremenog, uređenog i opremljenog turističkog i sportsko-rekreacionog kompleksa. U okviru njega potrebno je predvidjeti ulazni blok, hotel sa apartmanskim smještajem i velnesom, bazene za sportske i razne vrste rekreativnih aktivnosti sa vodenim atrakcijama i sistemom tobogana (bazeni za relaksaciju, piratsko ostrvo, divlja rijeka, dječiji raj, bazen sa talasima, pećinski bazeni i sl.).

Oko bazena treba predvidjeti razne tipove plaža, a između njih zelenilo. Kompleks takođe treba upotpuniti ugostiteljskim sadržajima, postavljenim u cijelom prostoru, kao i pratećim kao što su uprava, kabine za presvlačenje, prva pomoć i dr.

Planom se predviđa i uređenje sportskog centra "Mladost". Naime, u budućem periodu neophodno je izvršiti rekonstrukciju i sanaciju svih sportsko-rekreativnih terena u sportskom centru, kao i upravne zgrade, uz dopunu pratećim sadržajima. Kompleks bazena proširiti uz izgradnju novih bazena, sa pratećim elementima. Na slobodnim prostorima realizovati sportske terene u parteru, kao što su tereni za odbojku na pijesku, vještačka stijena i dr.

Kompleks univerzalne hale planiran je u blizini veoma važnog saobraćajnog raskršća u Trbušanima. Nalazi se na prostoru između novoplaniranih ulica Stevana Prvovenčanog, Knićaninove, Belog Damjanovića i hidromelioracionog kanala. Multifunkcionalna hala bila bi organizovana tako da nudi mogućnost organizovanja sportskih takmičenja, rekreaciju profesionalaca kao i rekreaciju i zabavu stanovnika grada Čačka ali i okolnih gradova i naselja. Hala bi bila namijenjena različitim vidovima sportskih aktivnosti.

Eko-centar planiran je za ostvarenje rekreativno-edukativnih programa čiji je cilj afirmacija prirode i prirodnih vrednosti, upoznavanje sa posebnostima ekosistema i kulturom konkretne sredine (vrijednostima riječnih, močvarnih i jezerskih kosistem) i afirmacija rekreativnog sporta. Centar je namjenjen svim starosnim grupama, posebno mlađim populacijama u smislu edukacije.

Kada su u pitanju radovi na stadionu FK Borac, prema projektu u drugoj fazi biće u potpunosti rekonstruisana zapadna tribina. S obzirom na planiranu pješačku zonu oko stadiona, prostore ispod tribina trebalo bi aktivirati za poslovno-komercijalne sadržaje. Uz kompleks stadiona predviđena su i tri travnata pomoćna fudbalska terena.

Više infomacija o PDR možete pogledati OVDJE.

S.Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.