Izvor: eKapija | Petak, 19.07.2019.| 11:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Opština Pale raspisala poziv za podsticaj preduzetništvu i poljoprivredi - Na raspolaganju 150.000 KM

Pale (Foto: youtube.com )
Načelnik opštine Pale Boško Jugović i načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Ikonić predstavili su javni poziv za podsticaje u preduzetništvu i poljoprivredi ukupne vrijednosti 150.000 KM.

Jugović je istakao da će narednih mjesec dana biti otvoren javni konkurs za dodjelu podsticajnih sredstava planiranih budžetom opštine za ovu godinu, te da je riječ o sredstvima iz oblasti poljoprivrede vrijednosti 60.000 KM i preduzetništva od 90.000 KM, prenosi Palelive.com.

On je dodao da će biti formirana komisija koja će pratiti realizaciju projekata korisnika na terenu, a korisnici će dobiti novac tek po realizaciji, nakon kupovine mašina, obrtnih sredstava, ulaganja u objekte.

Jugović je dodao da će u oblasti poljoprivrede biti uložena sredstva za podsticanje plasteničke proizvodnje u iznosu od 15.000 KM, gdje će opština učestvovati 70%, a krajnji korisnici 30%, dok će opština u nabavci poljoprivrednih priključaka i mehanizacije učestvovati sa 50% od ukupne vrijednosti nabavke.

Raspodjela podsticajnih sredstava za razvoj preduzetništva odnosi se na nabavku osnovnih sredstava, opreme, izgradnju i adaptaciju proizvodnih objekata u iznosu od 30.000 KM, za podsticanje mladih ljudi i mladih bračnih parova za otpočinjanje ili unapređenje biznisa 45.000 KM, te nabavku obrtnih sredstava za preduzetničke djelatnosti vrijednosti 15.000 KM, gdje opština finansira 50% od ukupne investicije, izvještava Palelive.com.

Ikonić je naglasio da je za podsticaj u oblasti preduzetništva najvažnije da korisnik koji aplicira ima registrovanu djelatnost i da je obavlja na teritorije opštine Pale.

- Pokušali smo da pojednostavimo uslove, analizirali situaciju u preduzetništvu na teritoriji Pale i vidjeli da mala i srednja preduzeća imaju najviše problema, posebno na početku svoje djelatnosti. Iz tog razloga smo odabrali njih kao ciljnu grupu kojoj želimo da pomognemo - naveo je Ikonić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.