Izvor: eKapija | Petak, 19.07.2019.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen rebalans budžeta FBiH uvećan za 48 mil KM - Predviđena ubrzana izgradnja puteva

Sarajevo (Foto: Aleksandar Todorovic/shutterstock.com)
Rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.701.845.000 KM stupiće na snagu objavom u Službenim novinama Federacije BiH.

Potvrdio je to federalni premijer Fadil Novalić nakon što je ovaj akt, kao i izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2019. odobrio Dom naroda Parlamenta FBiH na jučerašnjoj sjednici. Prije tri dana na vanrednom zasjedanju to je učinio i Predstavnički dom.

Rebalans je izrađen u skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH, Zakonom o izvršenju budžeta FBiH za 2019. i revidiranim projekcijama prihoda.

U odnosu na aktuelni budžet veći je za 48 mil KM (prije je bio 2.653.843.356 KM).

- Uzrok revidiranih projekcija prihoda jeste očekivano povećanje prihoda od indirektnih poreza za 37 mil KM, od čega su neto prihodi od indirektnih poreza koji pripadaju Federaciji BiH veći za 28,5 mil KM što predstavlja rast od 3% u odnosu na planirane prihode. Također, projicirano je dodatnih 5,5 mil KM poreza na dobit, što je više za 7%. Neporezni prihodi su planirani u iznosu od dodatnih 197,7 mil KM i iznose ukupno 590,7 mil KM - rekao je Novalić.

Rebalansom će biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga u iznosu od 107 mil KM, koja su ostala neutrošena u budžetu FBiH za 2018. godinu, a iz kojih će se finansirati projekti izgradnje brze ceste Lašva - Nević polje, izgradnja Južne obilaznice Mostar i drugo.

Također, planirana su i dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 mil KM, koja se odnose na dividendu JP Elektroprivreda BiH i za koja se očekuje da budu uplaćena u narednom periodu, a bit će korištena za izgradnju tunela Hranjen prema Goraždu.

- Ubrzana izgradnja putne infrastrukture je od posebnog značaja, jer ima najveći multiplikator efekat na ekonomski rast, posebno imajući na umu da se koristi domaća radna snaga, domaći inputi u proizvodnji, kao i domaća mehanizacija - rekao je Novalić.

Rebalansom su planirana dodatna sredstva od 2 mil KM za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću, koja su također ostala neutrošena u budžetu FBiH za 2018. godinu.

Premijer Novalić je naglasio je da je ovogodišnjim budžetom FBiH za projekte izgradnje tog aerodroma već osigurano 3,5 mil KM, te će taj iznos, zajedno sa pomenutih 2 mil KM, u izmjenama i dopunama budžeta FBiH za 2019. dostići iznos od 5,5 mil KM namijenjenih tom projektu.

Planirano je i dodatnih 8 mil KM na ime transfera nižim nivoima vlasti - kantonima i općinama, te taj transfer sada ukupno iznosi 18 mil KM.

- U dijelu finansiranja došlo je do značajne izmjene u strukturi domaćeg dugoročnog i kratkoročnog zaduživanja, iz razloga što se, zbog povećanja prihoda od indirektnih i direktnih poreza, smanjila potreba za finansiranjem budžeta, te su smanjene planirane emisije obveznica za 20 mil KM (sa 250 na 230 mil KM), dok je kod kratkoročnih trezorskih zapisa neto efekat emisije smanjen sa 120 na 100 mil KM. Također, zbog poboljšane likvidnosti budžeta FBiH smanjene su emisije trezorskih zapisa koje su planirane za nivelaciju gotovinskog toka. Iz ovog razloga emisije trezorskih zapisa su smanjene sa 380 na 100 mil KM. Iz istog razloga je smanjena i otplata domaćeg pozajmljivanja, odnosno dospijeće trezorskih zapisa u iznosu od 260 mil KM - pojasnio je Novalić.

Ocijenio je da se tekuća potrošnja povećala za 1,4 mil KM, te da je račun finansiranja smanjen za 300 mil KM.

- S druge strane, značajno su povećana sredstva za kapitalna ulaganja i kapitalne investicije, koje će sasvim sigurno biti jedan od značajnijih pokretača ekonomskog rasta u Federaciji BiH. U kombinaciji sa poreznim rasterećenjem privrede, koje očekujemo da će se ubrzo desiti, očekujemo stabilan i kontinuiran rast te povećanje privatne potrošnje kroz povećanje realnih plaća i povećanje broja uposlenih - poručio je Novalić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.