Izvor: eKapija | Petak, 19.07.2019.| 12:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Manastir Manasija u avgustu postaje utočište vitezova iz cijelog svijeta - Despotovac sve privlačnija turistička destinacija Srbije (FOTO)

Manastir Manasija (Foto: JP Resavska pećina)
Srbija iz godine u godinu postaje sve atraktivnija turistička destinacija. Tome svedoči i rast broja turista, i to ne samo u Beogradu, već i u banjama i planinskim centrima. Ono što je posebno zanimljivo, jeste rast popularnosti manjih mjesta koja su do sada bili skrivreni biseri te zemlje. Danas, međutim, zahvaljujući brojnim manifestacijama, ali i prirodnim lepotama, sve više turista odlučuje se za dolazak baš u ove destinacije.

Mjesto koje plijeni ljepotom, ali i brojnim sadržajima u kojima možete uživati je Despotovac, grad despota Stefana Lazarevića. Smješten na 130 kilometara od Beograda, grad pruža brojne mogućnosti turistima.

Jedan od bisera ovog kraja jeste i manastir Manasija, koji je nezaobilazna destinacija svih posetilaca. U podnožju zidina ovog manastira već pet godina održava se i Međunarodni viteški festival Just Out Manasija, koji iz godine u godinu okuplja sve više posjetilaca. Ove godine, festival će biti održan od 23. do 25. avgusta.

- Festival je 2017. godine posjetilo 90.000 ljudi, a prošle godine imali smo više od 120.000 posjetilaca, te više od 600 učesnika iz 20 zemalja sveta. Broj ljudi koji dolazi na festival Just Out rapidno se povećava iz godine u godinu, a organizacija ovakvih dešavanja u značajnoj mjeri pospješuje turizam u opštini Despotovac - rekla je za eKapiju Ana Bogdanović, direkotrka JP Resavska pećina.

I ove godine, vitezovi iz Srbije ugostiće saborce iz više od 20 zemalja (Francuska, Rusija, Ukrajina, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Republika Srpska, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Češka, Slovačka, Turska, Austrija, Danska, Švedska, Belgija, Jermenija…). Gosti festivala biće i vitezovi iz Turske, kao i skandinavski vikinzi iz Švedske i Danske.

Vodopad Veliki Buk (Foto: JP Resavska pećina)
Kako je rečeno prilikom predstavljanja ovogodišnje manifestacije, u Manasiju će stići i ratnici Sudana i Irana, a posebna atrakcije biće i žene borci Valkire iz Norveške. Osim demonstracija viteškog umeća, u sklopu festivala Just Out posjetioci će moći da probaju brojne srednjovjekovne gastronomske specijalitete, biće održani i orijentalni kamp, brojne interaktivne radionice, kamp eksperimentalne arheologije, škola jahanja.

Takođe, ljubitelji viteštva moći će da se upoznaju i sa tajnama kovačkog i drvodeljačkog zanata, da se oprobaju u srednjovjekovnim društvenim igrama, streličarstvu i bacanju koplja.

Kako je istakla sagovornica eKapije, Just Out je trenutno najmasovnija manifestacija u Despotovcu.

- U spoju sa izuzetnim prirodnim ljepotama, kuturno-istorijskim naslijeđem među kojima prednjači manastir Manasija koji je inače na UNESCO-voj listi čekanja, naša opština predstavlja vrlo primamljivu destinaciju za oko 250.000 turista godišnje - kaže Bogdanović.

Manastir Manasija nije jedini adut opštine Despotovac kada je riječ o privlačenju turista.

- Tu su i Resavska pećina, hidro kompleks Lisine (izvor Veliko Vrelo i vodopad Veliki Buk), vodopad Prskalo, odmorište Milivska klisura... Ako pričamo o najpopularnijim destincijama, pravi mamac za turiste su upravo Manasija i hidro kompleks Lisine - kaže sagovornica eKapije.

Posebnu atrakciju u Despotovcu predstavlja i Park Maketa koji se nalazi na izlazu iz grada. Riječ je o jedinstvenoj turističkoj ponudi, ne samo u ovom gradu, već i u cijeloj Srbiji. Nastao je 2008. godine, prostire se na površini od 3.000 m2 i predstavlja postavku srednjovekovnih manastira i srpskih kuća. To su vjerne replike urađene u srazmeri od 1:17.

Resavska pećina (Foto: JP Resavska pećina)
Još jedan biser ovog kraja je pomenuta Resavska pećina, koja je, inače, prva uređena pećina u Srbiji.

- Ove godine je zbog lijepog vremena sezona u Resavskoj pećini otvorena i ranije nego inače, te je od samog starta zabilježen povišen broj posjetilaca. Sezonu smo počeli sa oko 4.000 posjeta u martu, a do početka jula pećinu je posjetilo oko 37. 000 turista. Smatra se jednom od najljepših i nakitom najbogatijih pećina u Srbiji, te nam je posebno zadovoljstvo što je iznova uvijek predmet interesovanja. Naši vodiči su zaduženi da posjetiocima dodatno zagolicaju radoznalost interesantnim i zanimljivljivim pričama o nastanku i istraživanju pećine - kaže nam Ana Bogdanović.

Unutrašnjost pećine obiluje brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima. Tako možete prošetati kroz Blatnu dvoranu, Dvoranu sraslih stubova, Dvoranu košnica, Koralni kanal, Kristalnu dvoranu... Svim ljubiteljima adrenalina u okviru Resavske pećine dostupan je i jedinstven Avantura park.

- Do sada je izgrađen samo viši nivo Avantura parka visine preko 140 cm. Sastoji se od 11 prepreka koje je potrebno preći, te testira agilnost i koordinaciju. Kroz projekte, čija je izrada u toku, predviđena je izgradnja i drugog nivoa namijenjenog zabavi za najmlađe - kaže nam Bogdanović.

Broj posjeta u Despotovcu raste, ali, kako kaže naša sagovornica, u gradu, na žalost, nema dovoljno smještajnih kapaciteta.

- U toku je izrada Strategije održivog razvoja u Despotovcu kojom će biti predviđene mnoge aktivnosti u pogledu razvoja različitih aspekata u opštini, između ostalog i turizma, te se nadamo da ćemo u nekom narednom periodu moći da govorimo o konkretnijim većim projektima. Za sada se dosta ulaže u podsticaje lokalnih ugostitelja na etno turizam, te je u proteklom periodu niklo nekoliko novih ugostiteljskih objekata, pretežno restorana sa prenoćistem - rekla ja Ana Bogdanović za eKapiju.

D. Obradović


Fotogalerija
Lepote Despotovca

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.