Izvor: Capital | Petak, 19.07.2019.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kinezi žele graditi i finansirati HE Buk Bijela

Foča (Foto: novak.elcic/shutterstock.com )
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić u četvrtak, 18. jula, je sa potencijalnim partnerima iz Kine, predstavnicima Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering (AVIC) posjetio lokalitet Buk Bijelu na rijeci Drini u opštini Foča, gdje je planirana gradnja hidroelektrane.

Đokić je, nakon sastanka sa predstavnicima kineske kompanije i načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem, novinarima rekao da tek treba da uslijedi izbor partnera za gradnju HE Buk Bijela, te da je AVIC pokazao veliko interesovanje za učešće u tom projektu.

- Za nas je od velikog značaja da je tako velika kompanija, koja ima 500.000 zaposlenih, iskazala interes da bude partner Republici Srpskoj. Postoje i druge zainteresovane kompanije, vidjećemo ko će biti sve u završnoj fazi izbora i ko će dati najkvalitetniju ponudu - naveo je Đokić.

On je podsjetio da je koncept izgradnje hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci u sistemu Gornja Drina promijenjen, uključivanjem Srbije, sa kojom će Srpska zajedno graditi ove kapitalne objekte.

- Kinezi su zainteresovani da obezbijede finansiranje i da budu izvođači, to je model koji su ponudili. Oni nisu zainteresovani, niti mi imamo interes da ulaze u kapital, već da nam budu partneri u izvođenju i finansiranju - pojasnio je Đokić.

On je napomenuo da se na projektu Buk Bijela radilo veoma dugo i da je u velikoj mjeri pripremljen.

- Osnovna infrastruktura je pripremljena, to su pristupni putevi, objekti za smještaj radnog osoblja, voda, električna energija, a u blizini objekata se nalazi razvijena visokonaponska mreža, koja može da preuzme energiju koja će se tu proizvoditi - rekao je Đokić.

On je naveo da je ova kompanija zainteresovana i za gradnju tri male hidroelektrane na rijeci Bistrici i jedne na rijeci Janjini, koje bi zajedno imale instalisanu snagu 45 megavata, a koje bi gradila Elektroprivreda Srpske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.