Izvor: Sputnik | Petak, 19.07.2019.| 08:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kina postala najveći globalni zajmodavac, iza nje MMF i Svjetska banka

(Foto: archerix/shutterstock.com)
Istraživanja su pokazala da su kineske državne banke izdale oko četvrtinu ukupnih kredita tržištima u nastajanju, što je dovelo do toga da Kina dospije na vodeću globalnu poziciju kao zvanični kreditor, ostavljajući iza sebe MMF i Svjetsku banku.

U nedavnoj studiji, tim istraživača je otkrio da je Kina postala najveći tajni kreditor na svijetu. Eksperti su sproveli prvu sveobuhvatnu studiju o kreditiranju azijskog džina i drugim finansijskim tokovima, prenosi Sputnjik.

Izvještaj pod nazivom "Kinesko kreditiranje u inostranstvu", čiji su autori Sebastijan Horn (Univerzitet u Minhenu, Institut u Kilu), Karmen Rejnhart (Univerzitet Harvard) i Kristof Trebek (Institut u Kilu), koji su istraživali brojne javne i ne toliko javne izvore za prikupljanje podataka koji pokrivaju preko šest decenija, obuhvatilo je hiljade kredita i grantova za 152 zemlje.

Član tima Kristof Trebek izjavio je da je Kina oduvijek bila aktivan međunarodni povjerilac, pozajmljujući velike iznose državama.

- Povećanje ukupnog odliva kredita u protekle dvije decenije bilo je gotovo bez presjedana, uporedivo samo sa talasima američkog zvaničnog pozajmljivanja nakon Prvog i Drugog svjetskog rata - rekao je on.

U periodu između 2000. i 2017. godine, obaveze stranih dužnika prema Kini povećale su se sa manje od 500 milijardi dolara na više od pet biliona dolara — ili sa oko jednog procenta globalne ekonomske proizvodnje na više od 6%.

Većinu potraživanja po osnovu duga na međunarodnim tržištima obveznica stekla je kineska državna banka.

Osim toga, kineska vlada je odobrila i brojne direktne kredite, posebno zemljama u razvoju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.