Izvor: N1 | Četvrtak, 18.07.2019.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pokrivenost uvoza izvozom iz BiH u Austriju dostigla 155%

Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Rast izvoza iz BiH u Austriju u protekle tri godine konstantno napreduje, a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordnih 155%, istaknuto je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

Ministar Šarović istakao je da u prošloj godini BiH u Austriju izvezla robu u vrijednosti od više od milijardu maraka.

- Jako je važno da u Austriju ne izvozimo sirovi proizvod, nego da je riječ o robi i komponentama, uglavnom iz oblasti metalne industrije, iza kojih stoji puno znanja i rada domaćih kompanija - istakao je Šarović.

Pozdravljajući dinamičnu i uspješnu saradnju dvije zemlje, Hartmann je naglasila da Austrija jedino iz Bosne i Hercegovine više uvozi nego što izvozi. To, kako je naglašeno, ne stvara poteškoće ovoj zemlji, jer je sa druge strane, u Bosni i Hercegovini zastupljen značajan broj austrijskih investitora i firmi.

Sagovornici su se usaglasili da stalni rast saradnje garantuje povećanje obima saradnje i u narednim godinama te da je ključ daljeg napretka u izgradnji putne infrastrukture, posebno Koridora 5C, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.