Izvor: Blic | Četvrtak, 18.07.2019.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U planu izgradnja i obnova više zdravstvenih ustanova u RS - Za novi blok zvorničke bolnice 26 mil KM

Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je Vlada Srpske donijela zaključak kojim je odobrena izgradnja i opremanje novog bloka, te rekostrukcija, adaptacija i opremanje postojećeg objekta Bolnice Zvornik.

- Procijenjena vrijednost ovih radova je oko 26 mil KM. Na osnovu sporazuma sa Vladom Srbije već postoje donatorska sredstva u iznosu od 1,51 mil KM za ovaj projekat. Ovim ćemo nastaviti da upotpunjavamo kvalitet bolničkog smještaja u Srpskoj - rekao je Šeranić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima, u planu je i rekonstrukcija Doma za lica sa invaliditetom u Višegradu, Psihijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci koja će biti premještena na Paprikovac, Psihijatrijske bolnice Sokolac i Zavoda za liječenje, rehabilitaciju i socijalnu zaštitu hroničnih duševnih bolesnika Jakeš Modriča.

- Projekat radimo sa UNDP-om i Bankom Savjeta Evrope. Ako sve bude išlo planiranim tokom očekujem da na proljeće ili ljeto slijedeće godine možemo početi sa rekonstrukcijom. To će dugoročno riješiti problem kvaliteta smještaja u ovim ustanovama - rekao je Šeranić.

On je istakao da je Vlada razmatrala izvještaje o radu i pravce unapređenja rada više ustanova iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite.

- Vlada je opredijeljena da bude osposobljena toksikološka laboratorija u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske. Govorili smo i o uspostavljanju novih metoda u transfuzijskoj medicini, odnosno ispunjavanju preduslova za razvoj transplatacije - kaže Šeranić.

On je podsjetio da je Vlada na prošloj sjednici odobrila sredstva i za građevinske radove u Bolnici Dr Mladen Stojanović Prijedor, Specijalnoj bolnici Mlječanica i Bolnici Gradiška, koji će biti obavljeni paralelno sa projektom energetske efikasnosti u tim ustanovama.

- Za Bolnicu Gradiška je odobreno 500.000 KM, a plan je da bude ojačan temelj objekta, dograđen još jedan sprat i poboljšan operacioni blok. Specijalna bolnica Mlječanica je prošle godine dobila 300.000 KM za rekonstrukciju objekata, a sada je odobreno 150.000 KM kako bi bio završen krov. Bolnici Dr Mladen Stojanović Prijedor je odobreno 250.000 KM za sanaciju psihijatrijskog odjeljenja koje je izgorjelo 2017. godine - precizirao je Šeranić.

Direktor Bolnice Zvornik Ivan Popović rekao je da će biti raspisan međunarodni tender čim dobiju zaključak Vlade.

- Javni poziv će biti otvoren 45 dana, rok za žalbe je 15 dana i nadam se da bi krajem oktobra mogla početi izgradnja novog bloka Bolnice Zvornik - kaže Popović.

On je istakao da Bolnica Zvornik pruža sekundarnu zdravstvenu zaštitu stanovnicima regije Birač kojoj pripada sedam opština i šest domova zdravlja.

- Ovo je najveći projekat u regiji Birač. Medicinska oprema nije zabavljana duže od deset godina, a tri lamele postojećeg objekta stare su 50, 60 i 70 godina. Ovo je veliki dan za stanovnike regije Birač - naglasio je Popović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.