Izvor: Indikator | Četvrtak, 18.07.2019.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odobren početak izrade idejnog projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH-Hrvatska

Ilustracija (Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)
Generalni direktorat za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR, Brisel) u srijedu, 17. jula, je odobrio početak izrade idejnog projekta za Južnu interkonekciju BiH–Hrvatska (Zagvozd–Posušje–Novi Travnik sa odvojkom za Mostar), saopćeno je iz kompanije BH-Gas.

Konkretnije, odobrenje se odnosi na izradu idejnog projekta i tenderske dokumentacije po pravilima EBRD-a i dodijeljen je konzorciju Mott MacDonald u okviru Connecta projekta.

Projekat će biti realizovan na bazi dodijeljenih grantova u vrijednosti od oko milion evra, te će na bazi izrade te dokumentacije, za koju se očekuje da će biti okončana u trećem kvartalu 2020. godine, BH-Gas započeti proceduru pribavljanja urbanističke saglasnosti, čime će se izjednačiti nivo dokumentacije koju je već izradila hrvatska kompanija Plinacro, i koja je za svoju dionicu konekcije prema BiH već 2018. izdejstvovala lokacijsku, odnosno urbanističku saglasnost.

– BH-Gas je sa radošću primio ovu vijest o odobrenju projekta od institucija iz Brisela i time se nedvojbeno pokazuje posvećenost svih učesnika u ovom procesu da BiH obezbijedi drugi ulaz prirodnog gasa i da time diverzifikuje svoje izvore i pravce snabdjevanja, kako bi svi potrošači u FBiH, a i čitavoj BiH imali potrebne količine prirodnog gasa i zajamčenu sigurnost snabdjevanja za sadašnje i buduće kupce ovog energenta. Za vrijeme izrade idejnog projekta, BH-Gas će uz saglasnost vlasnika, Vlade FBiH aktivno sarađivati sa EBRD-om na obezbjeđenju kreditnih sredstava, kako bi gasovod bio izgrađen do 2024. godine – navodi se u saopćenju BH-Gasa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.