NavMenu

Odobren početak izrade idejnog projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH-Hrvatska

Izvor: Indikator Četvrtak, 18.07.2019. 15:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)Ilustracija
Generalni direktorat za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR, Brisel) u srijedu, 17. jula, je odobrio početak izrade idejnog projekta za Južnu interkonekciju BiH–Hrvatska (Zagvozd–Posušje–Novi Travnik sa odvojkom za Mostar), saopćeno je iz kompanije BH-Gas.

Konkretnije, odobrenje se odnosi na izradu idejnog projekta i tenderske dokumentacije po pravilima EBRD-a i dodijeljen je konzorciju Mott MacDonald u okviru Connecta projekta.

Projekat će biti realizovan na bazi dodijeljenih grantova u vrijednosti od oko milion evra, te će na bazi izrade te dokumentacije, za koju se očekuje da će biti okončana u trećem kvartalu 2020. godine, BH-Gas započeti proceduru pribavljanja urbanističke saglasnosti, čime će se izjednačiti nivo dokumentacije koju je već izradila hrvatska kompanija Plinacro, i koja je za svoju dionicu konekcije prema BiH već 2018. izdejstvovala lokacijsku, odnosno urbanističku saglasnost.

– BH-Gas je sa radošću primio ovu vijest o odobrenju projekta od institucija iz Brisela i time se nedvojbeno pokazuje posvećenost svih učesnika u ovom procesu da BiH obezbijedi drugi ulaz prirodnog gasa i da time diverzifikuje svoje izvore i pravce snabdjevanja, kako bi svi potrošači u FBiH, a i čitavoj BiH imali potrebne količine prirodnog gasa i zajamčenu sigurnost snabdjevanja za sadašnje i buduće kupce ovog energenta. Za vrijeme izrade idejnog projekta, BH-Gas će uz saglasnost vlasnika, Vlade FBiH aktivno sarađivati sa EBRD-om na obezbjeđenju kreditnih sredstava, kako bi gasovod bio izgrađen do 2024. godine – navodi se u saopćenju BH-Gasa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.