NavMenu

Arhitektonsko rješenje "Kuće 4" u Banjaluci predstavnik BiH na CEMEX takmičenju

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.07.2019. 11:20
Komentari
Podeli
(Foto: Malina Čvoro)
Kuća 4 predstavljaće Bosnu i Hercegovinu na Graditeljskoj nagradi CEMEX, međunarodnom takmičenju za najkvalitetnije radove u području graditeljstva. Dodjela priznanja održaće se u novembru u Meksiku.

Nezavisni stručni odbor nagrade, doc. dr. Gordana Broćeta, prodekanica za naučno-istraživački rad s Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, dr. sc. Ivo Čolak, redovni profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te poznati arhitekt Hasan Ćemalović, odabrao je Kuću 4 iz Banje Luke na lokalnom takmičenju.

U međunarodnom izdanju nagrade odabrani projekt konkurisaće u kategoriji Stambene građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta.

- Ideja ove nagrade je podsticati talent u arhitekturi i graditeljstvu, razvijati globalnu kulturu inovacije i kreativnost, kao i poticati upotrebu novih betonskih tehnologija koje jamče visoku održivost u zgradarstvu i infrastrukturi. Ovaj je projekt zadovoljio sve ove kriterije pa vjerujem da će dostojno predstavljati našu graditeljsku tradiciju na svjetskom nivou - rekla je u ime odbora nagrade Gordana Broćeta.

Arhitektonski par Čvoro već je prepoznat i nagrađen na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX. Naime, još 2010. godine njihov je projekt Rekonstrukcije i uređenja ulice Kralja Petra I. Oslobodioca u Prijedoru osvojio prvu nagradu u kategoriji Pristupačnost, te treću nagradu u kategoriji Infrastrukturnih projekata.

(Foto: Malina Čvoro)
- Kuća 4 pretenduje da bude simbol savremenog društva i element identifikacije, pri čemu kombinacija inovativnih i tradicionalnih elemenata treba da ponudi idealan odgovor za opšte prihvatanje - kazao je inženjer arhitekture Saša Čvoro u ime svog tima za pobjednički projekt.

- Prepoznavanje izvrsnosti u projektiranju i graditeljstvu najvažniji je cilj ove nagrade. Vjerujem da će ona i ubuduće služiti kao poticaj projektantima i graditeljima u realizaciji projekata koji će biti primjer za buduću gradnju. U ime CEMEX-a čestitam autorima našeg projekta finalista i želim im da ovaj uspjeh ponove i na međunarodnom takmičenju u Meksiku - dodao je direktor CEMEX-a, Velimir Vilović.

Projekti iz Bosne i Hercegovine već godinama učestvuju na međunarodnom izdanju ove nagrade. Uz brojne dobitnike u posljednjoj dekadi, treba istaći i da je prošle godine Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osvojila drugo mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine na međunarodnom nivou, u konkurenciji čak sedamdesetak građevinskih projekata iz cijelog svijeta.

(Foto: Malina Čvoro)
Projekat porodične Kuće 4

Porodični stambeni objekat Kuća 4 izgrađen na uzvišenju sa pogledom na Banjaluku, svedenog je savremenog arhitektonskog izraza. Jednostavna, na tek nekoliko oblikovnih elemenata redukovana kuća, ima ulogu kontrapunkta u odnosu na postojeće okruženje. Funkcionalna organizacija objekta od 320 m2 izvedena je kroz tri nivoa prilagođena potrebama korisnika i zahtjevima izrazito strmog terena.

Inkorporiranje novog objekta u postojeću urbanu strukturu bazirano je na principu potpunog kontrasta u odnosu na šire okruženje. Ovakvim kontrastom kreirana je nova slika identiteta prostora, koji još uvijek ima identitet grada u društvenoj, ekonomskoj i nadasve socijalnoj tranziciji. Kuća 4 pretenduje da bude simbol savremenog društva i element identifikacije, pri čemu kombinacija inovativnih i tradicionalnih elemenata treba da ponudi idealan odgovor za opšte prihvatanje.

(Foto: Malina Čvoro)
Kuća 4 je privatna investicija za čije arhitektnsko rješenje su zaslužni Malina i Saša Čvoro, projekat konstrukcije je uradio inženjer građevinarstva Radovan Beleslin iz Centra za graditeljstvo, a izvođač radova je bio inženjer građevinarstva Milan Mamlić iz firme Modul MB.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.