NavMenu

Vlasnici objekata za turistički smještaj u Istočnom Sarajevu pozvani na obaveznu registraciju i kategorizaciju

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.07.2019. 10:11
Komentari
Podeli
(Foto: Rosli Othman/shutterstock.com)
Iz Gradske uprave Istočno Sarajevo pozvali su vlasnike kuća za odmor, apartmana i soba za iznajmljivanje da, najkasnije 15 dana od datuma donošenja obavještenja, izvrše registraciju i kategorizaciju objekata, ukoliko to nisu obavili ili je kategorizacija istekla, a sve u svrhu legalnog obavljanja te djelatnosti, prenosi gradski sajt.

Bojana Đerić, predsjednik Кomisije za kategorizaciju objekata, istakla je da se u svrhu izbjegavanja primjene represivnih kaznenih mjera pozivaju lica koja u okviru nepokretnosti čiji su vlasnici vrše pružanje usluge smještaja (kuće za odmor, apartmani-stan na dan, sobe) da podnesu zahtjev za određivanje kategorije kuće za odmor, apartmana ili sobe u okviru stambenog objekta čija je namjena izdavanje.

- Shodno Zakonu o ugostiteljstvu član 49., novčanom kaznom u rasponu od 300 КM do 2.000 КM kazniće se fizičko lice koje vrši pružanje usluga smještaja, a da prethodno nije izvršena kategorizacija predmetne nepokretnosti. Fizička lica koja pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu (stan na dan) i sobi za iznajmljivanje plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne takse u iznosu od po 30 КM za svaki krevet u objektu u kojem se pružaju usluge smještaja uplatom na račun javnih prihoda Republike Srpske - istikla je Đerić.


Domaći ili strani državljanin koji koristi uslugu noćenja u ugostiteljskom objektu evidentira se u knjigu gostiju, kaže Bojana Đerić, predsjednik Кomisije za kategorizaciju objekata, i ističe da će se novčanim kaznama od 1.000 КM do 5.000 КM kazniti za prekršaj davalac usluga ako pruža usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje, a ne uplati paušalni iznos boravišne takse na račun javnih prihoda.

Obrazac i detaljnije informacije mogu se preuzeti na pisarnici Grada Istočno Sarajevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.