NavMenu

Vodafone pokrenuo prvu 5G mrežu u Njemačkoj

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 18.07.2019. 08:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hedgehog94/shutterstock)Ilustracija
​Telekomunikacijski operater Vodafone pokrenuo je u utorak prvu komercijalnu 5G mobilnu mrežu u Njemačkoj. Mreža ima 25 odašiljača u Dizeldorfu, Kelnu, Dortmundu i nekim drugim gradovima, javila je njemačka novinska agencija dpa.

Korisnici Vodafona mogu da koristite mrežu od srijede, 17. jula, a korištenje ove brze veze koštaće ih dodatnih 5 EUR mjesečno. Vodafone trenutno nudi uređaje proizvođača koji omogućavaju povezivanje na 5G Huaweija i Samsunga.

Vodafone 5G mreža je još uvijek vrlo ograničena - tvrtka u Njemačkoj osigurava 4G vezu sa 25.000 baznih stanica. U avgustu bi se broj stanica za 5G trebao povećati na 50.

- Ove godine namjeravamo razraditi i prikupiti odgovore - rekao je Gerhard Mack iz Vodafonea, dodajući kako planiraju ubrzati izgradnju mreže u 2020. i izgraditi hijade baznih stanica za 5G.


Na kraju iduće godine, svakih osam Nijemaca trebao bi živjeti u dosegu 5G stanice, a godinu kasnije, svaki četvrti, predviđaju. Dodaju da će koristiti postojeće 4G stanice, tako da "nećemo vidjeti mnogo više antena nego što ih je sada", rekao je Mack.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.