Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 18.07.2019.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rukovanje hranom bez sanitarnog pregleda - Inspektori u RS utvrdili 340 različitih propusta u prvoj polovini 2019.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: racorn/shutterstock.com)
Nije rijetkost da radnici u objektima koji služe i prodaju hranu, poput restorana, roštiljnica i mesnica, nisu obavili redovni sanitarni pregled.

Zapravo, to je jedna od najčešćih nepravilnosti konstatovanih u Srpskoj, gdje su republički veterinarski inspektori, te njihove kolege za hranu, u proteklih šest mjeseci, u unutrašnjem nadzoru, obavili 900 kontrola, a u njih čak 340 utvrđeni su različiti propusti.

Kako je Nezavisnim potvrđeno u Inspektoratu RS, pod lupom su bili restorani, roštiljnice, prodavnice, marketi, mesnice, sabirna mjesta za mlijeko, klaonice, pakirni centri za jaja i drugi.

- U 340 kontrola utvrđeni su različiti propusti, te je subjektima izrečena 331 upravna mjera kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 115 prekršajnih naloga u vrijednosti 100.850 KM - rekli su za Nezavisne u Inspektoratu Srpske.

U okviru redovnih preventivnih kontrola inspektori provjeravaju higijenske uslove objekta i okoline, opremu, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane, higijenske postupke zaposlenih, dokaze o zdravstvenom stanju i dodatnoj edukaciji lica koja rade s hranom...

- Nepravilnosti koje su inspektori najčešće konstatovali odnosile su se na to da zaposlena lica koja rukuju hranom nisu obavila redovni sanitarni pregled, nisu pohađala dodatnu edukaciju o higijeni hrane, subjekti nisu redovno vršili ispitivanja sirovina i gotovih proizvoda, te nedostatke na deklaracijama i pratećoj dokumentaciji - pojasnili su u Inspektoratu Srpske.

U slučajevima kada se utvrdi da hrana ne ispunjava propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, inspektori naređuju njeno uništavanje.

- U prvom polugodištu ove godine po nalogu republičke inspekcije uništeno je 1.052 kilograma hrane koja je neprikladna za ljudsku upotrebu zbog neodgovarajuće deklaracije i isteklog roka upotrebe. Najčešće su to proizvodi koji po svojoj prirodi imaju kraći rok upotrebe, kao što su mliječni i mesni proizvodi, osvježavajuća pića, konditorski proizvodi i slično - pojašnjavaju u Inspektoratu RS.

Inače, osim republičkih, i opštinske i gradske inspekcije u dijelu svojih nadležnosti u objektima u kojima se prometuje i uslužuje hrana na godišnjem nivou izvrše nekoliko hiljada kontrola.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača RS ističe da, pogotovo u lokalima poput restorana, hranu konzumira veliki broj korisnika, tako da se o higijenskim uslovima, te ispravnosti svih namirnica strogo mora voditi računa.

- Pogotovo se to odnosi na letnje mesece, kada mogu da nastupe vrlo negativne posledice, odnosno trovanja, a nije redak slučaj da se to i dešavalo - rekao je Petrović.

I u Inspektoratu RS kažu da s vrućinama u objektima u kojima se proizvodi i prometuje hrana postoji veći rizik od bržeg razmnožavanja bakterija.

- U cilju preventivnog djelovanja praksa inspekcije za hranu, kako republičke, tako i opštinske, je da se u ovom periodu intenziviraju kontrole objekata brze hrane, poslastičarnica, objekata u kojima se proizvodi sladoled, restorana, roštiljnica i slično - uvjeravaju iz Inspektorata Srpske.

Obavezni ispitivati hranu

Svi objekti u kojima se priprema i poslužuje hrana dužni su da u skladu sa Zakonom o hrani putem laboratorija ispituju sirovine i gotove proizvode najmanje jedanput mjesečno ili češće ako to naredi inspektor, te da o rezultatima ispitivanja vode evidenciju, koju moraju predočiti inspektoru tokom kontrole.

- Utvrđivanje zdravstveno neispravne hrane je mnogo rjeđe od utvrđivanja raznih nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu, kao što su neredovni sanitarni pregledi zaposlenih, propusti u održavanju higijene u objektima koji se bave proizvodnjom i prometom hrane, nepravilna manipulacija hranom i slično - kažu u Inspektoratu Srpske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE