Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.07.2019.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD objavila tender za kupovinu trolejbusa u Sarajevu - Nabavka vrijedna 15 mil EUR

Sarajevo (Foto: M DOGAN/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je međunarodni tender za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa posljednje generacije koji će se uskoro naći na ulicama Sarajeva. Cijelu proceduru oko izbora proizvođača vode eksperti ove banke, prenosi BiznisInfo.

Radi se o najvećoj nabavci vozila nakon rata koju su uradili Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS u saradnji sa EBRD-om. Kako je saopćeno iz Vlade Kantona Sarajevo, ukupan iznos planirane nabavke iznosi 15 mil EUR.

- Novi trolejbusi će uveliko olakšati funkcionalnost javnog prevoza u Kantonu. Kako smo i obećali, Sarajevo će dobiti moderene trolejbuse kakvi se mogu vidjeti u gradovima širom svijeta - rekao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

U trolejbuse će biti ugrađena najsavremenija elektro oprema, kao pogon će se koristiti ekološki motori koji zahtijevaju minimalno održavanje, veoma su pouzdani i dugovječni u eksploataciji.

Svaki od njih imaće bateriju, koja omogućava kretanje bez mrežnog napajanja minimalno 10 kilometara što je sjajna pretpostavka za proširenje linija trolejbuskog saobraćaja. Osim unapređenja komfora prevoza putnika, nabavkom ovih vozila značajno se smanjuje emisija ugljen monoksida, budući da će vozila biti 100 posto na električni pogon.

Biće opremljena informacionim sistemom za putnike, koji će se sastojati od displeja i zvučnika u putničkom prostoru vozila, putem kojih će se vršiti najava narednih stanica na ruti vozila, te davati druge obavijesti. Svi displeji su opremljeni LED diodama te će biti lako uočljivi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.