Izvor: eKapija | Srijeda, 17.07.2019.| 15:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od 1. avgusta ponovo važi OSD sertifikat za dobijanje njemačke vize - Ambasada objavila novitete

Njemačka ambasada u Sarajevu objavila je na svojoj veb stranici novi informacioni list "Dokaz o poznavanju njemačkog jezika za izdavanje vize" s aktuelnim informacijama.

U njemu se navodi da podnosioci zahtjeva za vizu moraju u svrhe različitih boravaka (između ostalog, spajanje porodice sa suprugom, spajanja djece starije od 16 godina, zapošljavanje zdravstvenih radnika, Au-Pair) priložiti dokaz o poznavanju njemačkog jezika na odgovarajućem nivou prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike (GER).

Kao dokaz potrebno je priložiti uvjerenje o položenom ispitu njemačkog jezika, koje je izdato na temelju standardizovanog ispita o znanju jezika prema standardima "Association of Language Testers in Europe (ALTE)".

U postupku za izdavanje vize Ambasada Njemačke u Sarajevu trenutno priznaje certifikate o položenom ispitu od jezičkih instituta Goethe-Institut e.V. GI, Verein Österreichisches Sprachdiplom Deutsch ÖSD, TestDaF-Institut TestDaF i telc gGmbH TELC, ukoliko je ispit položen u Njemačkoj.

- Od 1. avgusta 2019. godine Ambasada će ponovo prihvatati ÖSD-certifikate iz Bosne i Hercegovine. Kod certifikata iz BiH je mjerodavan datum polaganja ispita za pojedinačne module, a ne datum izdavanja jezičkog certifikata. To znači da ispiti za pojedinačne module moraju biti položeni nakon 31. jula 2019. godine. U suprotnom, priznavanje jezičkog certifikata neće doći u obzir - stoji u informacionom listu.

Svi ostali certifikati, kao i potvrde raznih jezičkih škola koje potvrđuju samo učešće na kursu njemačkog jezika se ne mogu priznati u postupku za izdavanje vize.

Takođe, navedeno je da se ne priznaju dijelovi certifikata o položenom jeziku iz pojedinih vještina/modula "govor, pisanje, čitanje, slušanje", nego samo cjelokupni certifikati o položenom jeziku koji obuhvataju sve 4 vještine/modula.

Iz Ambasade ističu da se obrati pažnja na to da certifikati o položenom ispitu njemačkog jezika koji obuhvataju četiri modula i koji zadovoljavaju jezički nivo koji je potreban za konkretnu svrhu boravka u Njemačkoj, na dan podnošenja zahtjeva za vizu nisu stariji od godinu. Stariji jezički certifikati i oni sa starijim parcijalnim modulima neće biti priznati.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.