Izvor: eKapija | Srijeda, 17.07.2019.| 15:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka raspisala međunarodni konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja centralne pješačke zone

Banjaluka (Foto: banjaluka.rs.ba)
U želji da se dobije odgovarajuće rješenje centralne pješačke zone, Grad Banjaluka raspisao je Međunarodni opšti javni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja centralne pješačke zone.

Каko se navodi na sajtu Grada, cilj konkursa je da se kroz valorizaciju više pristiglih idejnih rješenja nađe najkvalitetnije rješenje centralne pješačke zone koje će postati mogući osnov za izradu planske dokumentacije ovog područja.

- Uži centar grada, a u čijem jezgru se nalazi i sam predmet konkursa – buduća centralna pješačka zona, jeste prostor velikih potencijala; artikulacijom njene parterne površine i izgradnjom novih objekta, uspostavila bi se nova gradska osa koja bi bila upravna na postojeći pješački pravac koji se proteže od trga Krajine do Narodnog pozorišta RS. Na taj način bi se nastavila izgradnja/revitalizacija gradskog jezgra u duhu njegove postojeće matrice. Takav postupak deluje višestruko i to: uvodi novi sadržaj u centar grada, dograđuje površine namenjene pešacima, povećava zelene zone užeg centra, nagoveštava buduće trase razvoja, privodi odgovarajućoj nameni neke, trenutno, zapuštene lokacije i sve to na način optimalnog odnosa prema prisutnom urbanističkom i arhitektonskom nasleđu - istaknuto je na sajtu.

Prikaz predmetne lokacije obuhvata konkursa i neposrednog okruženja (Foto: banjaluka.rs.ba)

Predmet konkursa, za koji će se takmičiti arhitekte iz cijelog svijeta, predstavlja potez od Ulice Nikole Tesle do Ulice Vase Pelagića, odnosno od stare autobuske stanice do sjedišta Puteva RS.

-Radi se o veoma kompleksnom zadatku koji predviđa svojevrsnu transformaciju ovog dijela grada. Upravo iz tog razloga, odlučeno je da konkurs ima međunarodni karakter – istakli su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Za pobjednike konkursa su predviđene novčane nagrade, i to 25.000 EUR za prvo, 8.500 EUR za drugo i 1.800 EUR za treće mjesto. Kako je istaknuto u obavještenju, u zavisnosti od kompleksnosti i raznolikosti pristiglih radova ukupni nagradni fond može da bude preraspoređen.

Prijave su otvorene do 31. oktobra 2019., a dodjela nagrade će biti obavljena u novembru. Pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju definisane uslove, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze.

Radove će ocjenjivati konkursna komisija, u kojoj je uz domaće stručnjake, i ugledni italijanski arhitekta Renato Rizi.

Više informacija možete pogledati OVDJE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.