NavMenu

U centru Sarajeva počelo uređenje zgrade za smještaj Muzeja Mersad Berber - Vrijednost radova 400.000 KM

Izvor: eKapija Srijeda, 17.07.2019. 11:22
Komentari
Podeli
(Foto: starigrad.ba)
Počela je adaptacija prostora u centru Sarajeva u kojem će biti smješten muzej posvećen Mersadu Berberu, jednom od najznačajnijih likovnih umjetnika u BiH.

Riječ je o projektu vrijednom 400.000 KM, a zajednički ga finansiraju Općina Stari Grad Sarajevo i Grad Sarajevo.

Općina je za ove radove izdvojila 300.000 KM, a Grad Sarajevo 100.000 KM. Objekat se nalazi u ulici Zelenih beretki broj 14, na dvije je etaže i površine je oko 450 metara kvadratnih.

Biće to reprezentativan objekat uređen po uzoru na muzeje drugih evropskih metropola. Kako je kazao načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić radi se o velikom projektu, koji će se izvoditi etapno prema idejnom projektu priznatog arhitekte Zlatka Ugljena.

U prvoj fazi izvodiće se građevinsko-zanatski, elektroinstalaterski, hidroinstalaterski i mašinskih radovi, navedeno je na veb sajtu Općine Stari Grad.

- Otvaranjem muzeja doprinijećemo poboljšanju kulturne scene u našem gradu, popularizaciji djela ovog velikog umjetnika, a istovremeno ćemo mu odati priznanje kakvo zaslužuje - kazao je Hadžibajrić. Trenutno je u toku uklanjane starih podova, tapeta, pregradnih zidova i unutrašnje stolarije.

Rok za izvođenje radova je 60 dana, a radove izvodi firma Kolinvest iz Sarajeva

Mersad Berber je bio jedan od najistaknutijih akademskih slikara čija djela su izlagana širom Evrope, ali i SAD-a i Azije, dobitnik je preko 50 nagrada i priznanja za svoj rad, a osim slikanja, bavio se i grafikom, tapiserijom, ilustracijom te je radio scenografiju i kostimografiju.

Berber je još kao student bio proglašen čudom od slikara. Njegove slike i grafike godinama su bile statusni simbol, a svoje mjesto pronašle su u uglednim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama širom svijeta.

Kolektivno izlaže od 1961. godine, a prvu je samostalnu izložbu imao već 1965. godine u Gradskoj galeriji, Ljubljana. Neposredno nakon završetka Likovne akademije u Ljubljani preseljeva u Sarajevo gdje 1967. godine izlaže u Umjetničkom paviljonu.

Od tada započinje umjetnikovo predstavljanje javnosti, koje je zadobilo interkontinentalne razmjere. Za svoje autentintično umjetničko stvaralaštvo primio je brojna priznanja i nagrade, a 1969. godine i Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

Tate Gallery u Londonu je 1984. godine otkupila njegov rad čime ga je neupitno svrstala uz bok svih velikana okupljenih u ovom najprestižnijem svjetskom muzeju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.