Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 17.07.2019.| 09:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Testna dionica biće inkorporirana u buduću pistu aerodroma u Bihaću

Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)
U toku je izgradnja testne dionice poletno-slijetne staze budućeg aerodroma u Bihaću u dužini od 300 metara, a vrijednost ovog projekta iznosi 2 mil KM i finansira se novcem Vlade FBiH.

Prema riječima Elvedina Sedića, v.d. direktora preduzeća Aerodrom Bihać, realizacija ovog projekta usmjeriće njihove aktivnosti ka odabiru konačne varijante izgradnje buduće piste.

- Za ovakav postupak smo se opredijelili kako bismo dobili povratnu informaciju za koju od dvije varijante da se odlučimo. Imamo jednu skuplju i drugu jeftiniju, i moramo se opredijeliti između njih, s tim da bi mogućnost uštede iznosila i do 10 mil KM ukoliko bude izvodljiva jeftinija varijanta - istakao je Sedić.

Prema njegovim riječima, pomenuta testna dionica biće inkorporirana u buduću aerodromsku pistu. Dodao je kako se građevinski radovi obavljaju u dvije smjene, pa i u danima vikenda, kako bi se ispoštovao dogovoreni vremenski rok od 45 dana za završetak ovih aktivnosti.

Inače, za potrebe izgradnje aerodroma u Bihaću Vlada Federacije BiH je u ovoj godini osigurala 3,5 mil KM, a osim pomenutih aktivnosti, ovim novcem biće nastavljena eksproprijacija privatnog zemljišta. U protekle dvije godine eksproprijacijom je ukupno obuhvaćeno 260.000 metara kvadratnih zemljišta i u te svrhe je potrošeno 2 mil KM.

Vlada Federacije BiH, koja je najveći finansijer ovog projekta, do sada je, skupa s pomenutim sredstvima, izdvojila ukupno 8 mil KM za potrebe izgradnje aerodroma. U finansiranju sudjeluju i gradske vlasti, koje plaćaju materijalne troškove i lične dohotke zaposlenih u preduzeću, koje je nosilac cijelog projekta.

Tokom izrade glavnog i izvedbenog projekta budućeg aerodroma pokazalo se da on neće biti jeftiniji od 50 mil KM i da će se u narednom periodu morati pronaći efikasan model njegovog finansiranja. Priča o izgradnji aerodroma u Bihaću pokrenuta je prije nešto više od tri godine, a zamisao je da se sadašnji sportski aerodrom u naselju Golubići, nekoliko kilometara od Bihaća, preuredi i prilagodi civilnom saobraćaju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.