Izvor: eKapija | Srijeda, 17.07.2019.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisan ugovor za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške - U toku tender za izbor nadzornog organa

Potpisivanje ugovora u Zagrebu
Ugovor o izgradnji mosta preko rijeke Save, kod Gradiške, kojim će autoput E 661 Gradiška-Banjaluka biti povezan za panevropskim koridorom X i autoputem Beograd-Zagreb, potpisan je juče, 16. jula 2019. godine u Zagrebu.

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, zamjenik ministra transporta i komunikacija BiH u tehničkom mandatu Saša Dalipagić i predstavnik izvođača radova, odnosno konzorcijuma koji čine Integral inženjering Laktaši, Đuro Đaković montaža i Zagreb-montaža iz Zagreba, Dragan Jevtović, navodi se na sajtu Autoputeva RS.

Most preko rijeke Save, kod Gradiške tako postaje dio evropskog koridora E 661, koji predstavlja transverzalnu vezu Srednje Evrope sa Jadranom, na pravcu od Balatona u Mađarskoj, pa do Splita. Na teritoriji Hrvatske, most će biti na koridoru brzog puta, koji povezuje Terezino polje, na granici sa Mađarskom, Viroviticu, Daruvar, Okučane i Gradišku. Na teritoriji Republike Srpske, most je dio autoputa Gradiška-Banjaluka.

Predsjednik Uprave HAC Josip Škorić istakao je da potpisivanje ovog ugovora predstavlja važan korak i simbol početka izgradnje brzog puta, koji će značajno doprinijeti razvoju privrede i bezbjednosti saobraća u centralnoj Hrvatskoj, ali je i značajan doprinos međudržavnoj povezanosti.

Početna dionica obuhvata izgradnju saobraćajnice sa četiri trake, od postojeće naplatne stanice u Okučanima, na autoputu A3 Bregana-Lipovac, te uključuje granični prelaz Okučani i gradnju samog mosta.

Most je ujedno zajednički projekat dvije zemlje, Hrvatske, s jedne strane, te Republike Srpske i BiH, s druge strane, tako da se troškovi izgadnje dijele po pola. O značaju pomenutog projekta govorio je i ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković, istakavši da je posebno ponosan na činjenicu da su dvije susjedne i prijateljske zemlje ovim pokazale da mogu zajedno realizovati velike infrastrukurne projekte, koji zbližavaju i vezu ljude i države.

- Mostovi su objekti, koji vezu ljude i pomažu im u funkcionisanju - dodao je Butković.

Zamjenik ministra transportna i komunikacija BiH Saša Dalipagić ukazao je na činjenicu da su u poslednje dvije godine u saradnji sa Hrvatskom riješena dva važna pitanja, odnosno dva mosta preko rijeke Save, jedan u Gradišci, drugi u Svilaju, čiji se završetak očekuje ove godine. Izgradnja mosta u Gradišci trajaće 30 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

- Saobraćajna povezanost dvije zemlje ovim će biti znatno bolja, a za BiH znači bolju povezanost sa Evropskom unijom – zaključio je Dalipagić.

Potpisivanju ugovora u Zagrebu prisustvovao je i direktor Javnog preduzeća Autoputevi RS, Dušan Topić, koji je istakao da je za ovo preduzeće most preko Save jedan od najvažnijih projekata, jer daje puni smisao već izgrađenom autoputu Gradiška-Banjaluka.

- Ovo je veoma važan dan, jer od danas više nema nazad, samo naprijed. Sve strane su ovim potpisom preuzele veliku obavezu i odgovornost - naglasio je Topić, podsjetivši da bi u narednih mjesec dana trebalo da bude okončana i tenderska procedura izbora nadzora nad radovima.

U tom periodu, naglasio je, izvođač radova bi trebao da mobiliše svoje kapacitete, tako da bi za mjesec dana mogli da budu stvoreni uslovi za uvođenje u posao, te da radovi otpočnu.

- Cilj nam je da iskoristimo što više vremena ove kalendarske godine, prije zime, a da većina radova bude planirana za iduću godinu. Mislim da je rok od 30 mjeseci sasvim dovoljan za završetak ovog projekta - poručio je Topić.

Vrijednost projekta je 19,54 mil EUR, bez PDV, a most je dug 426 metara, širok 22,6 metara i imaće po dvije kolovozne trake u svakom smjeru.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.