Izvor: Južne vesti | Srijeda, 17.07.2019.| 08:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Digitalizacija u gašenju požara - U Nišu osmišljena kamera koja omogućava vidljivost kroz dim

Ilustracija (Foto: worradirek/shutterstock.com)
Specijalna protivpožarna kamera, koja će vatrogascima omogućiti vidljivost kroz dim, predstavljena je u Nišu na okruglom stolu posvećenom digitalnim uređajima za gašenje požara. Kako su naveli organizatori, postoji veliko interesovanje za ovakvu kameru.

Prototip je napravila niška firma Photon Optronics u saradnji sa Inovacionim fondom Srbije. Kako su prenijele Novosti, ova kamera će se za godinu dana naći na tržištu.

Predsjednik Evropske protivpožarne asocijacije (EFA) Albreht Breme smatra da će ovaj projekat biti od velike pomoći u kriznim situacijama spasavanja.

- Uraditi ovako nešto, za svega pola godine? Nevjerovatno! - rekao je Breme.

EFA je neformalna platforma, koja spaja spasilačke službe sa javnim institucijama, relevantnim vlastima i tehnološkim partnerima.

"Vještačka inteligencija i novi digitalni uređaji za gašenje požara i upravljanje katastrofama" naziv je okruglog stola koji je održan ovog vikenda u Nišu. Prisustvovalo je 30 učesnika iz različitih zemalja Evrope. Domaćini i organizatori bile su dve niške kompanije iz optoelektronske grupacije, Harder Digital Sova i Photon Optronics, kao tehnološki partneri EFA.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.