NavMenu

Neizvjesna sudbina poznate fabrike za proizvodnju elektroinstalacija i plastičnih masa: "Standard" spas traži kroz stečaj

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 14.09.2009. 09:43
Komentari
Podeli

Poznata fabrika za proizvodnju elektroinstalacija i plastičnih masa "Standard" iz Gradiške/Bosanske Gradiške zbog nagomilanih dugovanja, koja su je dovela u poziciju platežne nesposobnosti, otišla je u stečaj.

Stečajni postupak u "Standardu" je otvoren zbog toga što je preduzeće opterećeno dugovanjima od 4,2 miliona KM, što premašuje polovinu vrijednosti njegovog kapitala, tako da ono nije u mogućnosti da izvrši prispjele obaveze prema radnicima i dobavljačima, naveo je u obrazloženju za otvaranje postupka Branko Todorović, direktor firme.

On je dodao da ne postoji način da se u firmi održi tekuća likvidnost, te da je analiza stanja pokazala da je stečaj trebalo otvoriti i prije nego što je firma došla u trenutno tešku poziciju.

U "Standardu" je do otvaranja stečajnog postupka radilo 85 radnika, dok bi prema trenutnim najavama nakon sprovođenja postupka u fabrici trebalo da ostane zaposleno 40 ljudi.

Boško Grgić, sindikalni povjerenik u opštini Gradiška/Bosanska Gradiška, rekao je da prema dogovoru Sindikata i poslovodstva fabrika ulazi u konsolidacijski stečaj.

"Ovo znači da će dugovi fabrike biti iščišćeni, a obaveze prema radnicima regulisane, dok bi nakon sprovođenja ovog postupka oko polovina radnika trebalo da ostane zaposlena u firmi na njenim zdravim linijama", rekao je Grgić.

On je ocijenio da odlazak "Standarda" u stečaj nije najgora opcija, navodeći primjer gradiške "Inge" u kojoj je pokrenut dio pogona zahvaljujući poljskoj investiciji.

Ljiljana Stajić, stečajni upravnik "Standarda", najavila je da će ročište za ispitivanje potraživanja povjerilaca biti održano 18. novembra.

"Svi povjerioci u roku od 30 dana treba da prijave svoja potraživanja u sudu i da nas obavijeste koja osiguranja polažu nad imovinom ovog stečajnog dužnika", rekla je Stajićeva.

Iz Sindikata ove firme se nadaju što bezbolnijem ulasku u stečajni postupak, koji treba da donese novu reorganizaciju.

"Još niko od radnike nije dobio rješenje o otkazu i mi se nadamo da će što manji broj radnika ostati bez posla. Od oko 40 radnika koji bi trebalo da dobiju otkaze njih čak 17 ispunjava uslov od tri godine do penzije", rekao je Zoran Marković, predsjednik Sindikata "Standarda".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.