NavMenu

Usvojeni novi BAS standardi u proizvodnji namještaja

Izvor: eKapija Utorak, 16.07.2019. 12:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Bosanskohercegovački standardi:

- BAS EN 15372:2019, Namještaj – Čvrstoća, trajnost i sigurnost – Zahtjevi za stolove koji nisu za upotrebu u domaćinstvu,
- BAS EN 716-1:2019, Namještaj – Dječiji krevetići i sklopivi dječiji krevetići za kućnu upotrebu – Dio 1: Sigurnosni zahtjevi i
- BAS EN 716-2:2019, Namještaj – Dječiji krevetići i sklopivi dječiji krevetići za kućnu upotrebu – Dio 2: Metode ispitivanja,

usvojeni su metodom prijevoda, saopšteno je iz Instituta za standardizaciju BiH.

Standard BAS EN 15372:2019 propisuje zahtjeve za sigurnost, čvrstoću i trajnost svih vrsta stolova koji nisu za upotrebu u domaćinstvu, uključujući one sa staklom u njihovoj konstrukciji. Ne primjenjuje se na kancelarijske stolove ili pultove, stolove za obrazovne ustanove i stolove za vanjsku upotrebu za koje postoje EN standardi. Sa izuzetkom testova stabilnosti, ovaj standard ne omogućava ocjenu prikladnosti bilo koje funkcije za skladištenje koja se odnosi na stolove koji nisu za upotrebu u domaćinstvu. Ne uključuje zahtjeve za trajnosti točkića i mehanizama za podešavanje visine, električnu sigurnost, otpornost na starenje, degradaciju.

Standard ima dva aneksa:

- Aneks A (informativni), Dodatni zahtjevi za ispitivanje i
- Aneks B (informativni), Strogost ispitivanja u odnosu na korištenje/primjenu. Standard BAS EN 716-1:2019 propisuje zahtjeve sigurnosti dječijih krevetića za kućnu upotrebu s unutrašnjom dužinom većom od 900 mm, ali ne većom od 1.400 mm. Zahtjevi se primjenjuju na potpuno sklopljene krevetiće koji su spremni za upotrebu. Za krevetiće koji se mogu transformisati u druge elemente npr. komode za presvlačenje, dječije ogradice, mogu se primijeniti dodatni zahtjevi. Ovaj evropski standard se ne primjenjuje na nosiljke, dječije krevetiće i kolijevke za koje postoje posebni evropski standardi.


Standard BAS EN 716-2:2019 propisuje metode ispitivanja za ocjenu sigurnosti dječijih krevetića i sklopivih krevetića za kućnu upotrebu. Primjenjuje se na dječije krevetiće i sklopive krevetiće sa unutrašnjom dužinom većom od 900 mm, ali ne većom od 1.400 mm.

Izvorne tekstove evropskih standarda priprеmiо је Tehnički komitet CEN/TC 207, Furniture, čiji je sekretarijat pod nadležnošću UNI-ja.

Bosanskohercegovačke standarde BAS EN 15372:2019, BAS EN 716-1:2019 i BAS EN 716-2:2019 pripremio je Tehnički komitet BAS/TC 42, Drvo i proizvodi od drveta, Instituta za standardizaciju BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.