Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 17.07.2019.| 08:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bezvizni režim privukao duplo više Kineza - Nedostatak direktnog leta i samostalni nastup turističkih agencija koči pun potencijal posjeta

Ilustracija (Foto: LMspencer/shutterstock.com)
Više nego duplo turista iz Kine posjetilo je Bosnu i Hercegovinu za prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Do kraja maja u zemlju je ušlo 31.322 Kineza, što je za čak 118% više nego do maja 2018. godine, kada je taj broj iznosio 14.316.

Paralelno s rastom broja posjeta, gotovo u istom procentu je povećan i broj noćenja, s tim da je statistika pokazala kako svaki turista iz jedne od najmnogoljudnijih zemalja svijeta ostvaruje u prosjeku 1,2 noćenja po dolasku.

Dobro upućeni u ovu oblast kažu kako razlog rasta leži u bezviznom režimu, koji je na snazi od prošle godine. Tako turisti iz udaljenih kineskih provincija ne moraju više dolaziti u Ambasadu BiH u Pekingu da bi dobili vizu.

Međutim, ako se u obzir uzme podatak da je prošle godine 142 miliona Kineza putovalo u inostranstvo, jasno je da je broj onih koji dođu u BiH na nivou statističke greške.

Faruk Borić, izvršni direktor Centra za promociju i razvoj inicijative Pojas i put, kaže kako je rast turističkih posjeta daleko od punog potencijala, jer postoji nekoliko ključnih nedostataka na kojima je potrebno intezivno raditi.

- Prvi je što nemamo direktne linije iz Kine. Podsjećam da je zbog nerentabilnosti ukinut direktan let Beograd-Peking, tako da je teško objektivno učiniti nešto na planu uvođenja direktne linije ka Sarajevu, Banjaluci, Mostaru - kaže Borić.

Drugi razlog, dodaje on, je taj što agencije iz BiH ne nastupaju zajednički, i to ne samo na nivou BiH nego i regije, a prosječan kineski turista po dolasku u Evropu želi vidjeti što je moguće više zemalja i gradova.

- Prosječna slika kineskog turiste je da dođe u Sarajevo, obiđe Baščaršiju i mjesta gdje se Valter borio protiv Nijemaca, prespava, ide za Mostar, uslika se na Starom mostu, tu negdje i ruča, te odlazi dalje za Dubrovnik da gleda gdje je sniman Game of Thrones. Dakle, jedan dan i nekoliko sati u prosjeku. To govori i da se ponuda mora poboljšati i prilagoditi zahtjevima i navikama kineskih turista, što je sigurno do naše strane - ocjenjuje Borić.

On dodaje kako se ovih dana završava rad na prvoj publikaciji na kineskom jeziku o BiH.

U njoj se predstavlja BiH s različitih aspekata, od opštih, geografskih i ekonomskih podataka do zanimljivosti iz kulture, umjetnosti, životnog stila. Brošura će, osim promocije i distribucije u BiH, biti distribuirana na adrese više od 4.000 turističkih agencija iz Kine, što će nesumnjivo uroditi plodom i turističke mogućnosti BiH približiti kineskoj strani.

Na broj kineskih turista u BiH svakako će pozitivno uticati i ukoliko krajem jula dođe do realizacije najavljenih letova iz Teherana do Banjaluke. Kako je ranije saopšteno iz Aerodroma Republike Srpske, ovim letovima kompanija Mahan Air dovodila bi kineske turiste u BiH.

Generalno, u periodu januar - maj 2019. turisti su ostvarili 534.642 posjete, što je više za 7,8% i 1.105.310 noćenja, što je više za 8,8% u odnosu na isti period 2018.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (19,4%), Srbije (12,3%), Slovenije (6,4%), Italije (5,3%), Njemačke (5,2%), Kine (4,9%) i Turske (4,2%), što je ukupno 57,7%. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 42,3% noćenja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.