Izvor: Glas Srpske | Utorak, 16.07.2019.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izgradnja prvog odmorišta na autoputu Banjaluka-Doboj na proljeće 2020. - Brčko gas ulaže više od 3 mil KM

Ilustracija (Foto: Maria Sbytova/shutterstock.com)
Izgradnja prvog odmorišta Brkića voda na autoputu Banjaluka-Doboj, trebalo bi da počne iduće građevinske sezone, a vrijednost projekta je više od 3 mil KM.

Potvrdio je to za Glas Srpske vlasnik kompanije Brčko gas Đorđe Kojić i naglasio da bi u idućih desetak dana trebalo da potpišu ugovor o dodjeli koncesije. Vlada RS je upravo na inicijativu tog privrednog društva pokrenula postupak za dodjelu koncesije za izgradnju prvog odmorišta na autoputu 9. januar. U rješenju Komisije za koncesije RS navedeno je da se koncesija dodjeljuje ne period od 30 godina, te da je koncesionar dužan da nakon zaključenja ugovora uplati jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 92.700 KM.

- Visina koncesione naknade za pravo korišćenja predmeta koncesije iznosi 2% od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti - navedeno je u rješenju Komisije za koncesije.

Kojić kaže da nema primjedbe na ponuđeni ugovor, te da samo čeka zvaničan termin za potpisivanje ugovora o dodjeli koncesije.

- Odmah nakon toga počećemo projektovanje, kako bismo iduću građevinsku sezonu dočekali potpuno spremni. Nadam se da ćemo sve dozvole dobiti na vrijeme i da će bageri s prvim danima proljeća početi kopati - rekao je Kojić.

Dodao je da će na lokalitetu Brkića voda sa obje strane autoputa biti izgrađene benzinske pumpe sa restoranima i prodavnicama, kao i punjači za automobile na električni pogon.

- Okvirna vrijednost projekta je nešto više od 3 mil KM - istakao je Kojić.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić kaže za Glas Srpske da bi, prema propisima, na svakih 50 kilometara autoputa trebalo da postoji odmorište sa benzinskim stanicama i pratećim sadržajima.

- Zadovoljan sam što je domaća firma iskazala interes da gradi odmorište i uvjeren sam da će svi rokovi biti ispoštovani - rekao je Trninić. Dodao je da na ovoj dionici 9. januara za sada nije planirana izgradnja drugih odmorišta, te da će u skladu sa izgradnjom novih kilometara autoputa dodjeljivati i koncesije za nova odmorišta sa pratećim sadržajima.

Autoput 9. januar od Banjaluke do Doboja, ukupne dužine 72 kilometra, u potpunosti je otvoren za saobraćaj u oktobru prošle godine.

Radnici

Đorđe Kojić je istakao da će posao na odmorištu dobiti 30 radnika. S obzirom na to da se Brkića voda nalazi na teritoriji Dervente, dodao je, prioritet u zapošljavanju imaće zainteresovani radnici iz te opštine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.