NavMenu

Vještačka inteligencija zahtjeva odgovornu praksu - PwC poziva kompanije na etičnost

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 15.07.2019. 15:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: metamorworks/shutterstock.com)Ilustracija
Procijenjeni ekonomski potencijal vještačke inteligencije od 15,7 mlrd USD ostvariće se samo ako organizacije u svoje poslovanje integrišu odgovornu praksu korištenja vještačke inteligencije i uzmu ih u obzir prije bilo kakvog razvoja, zaključuje se u novom PwC-ovom (PriceWaterhouseCoopers) istraživanju.

Borba protiv rascjepkanog pristupa razvoju i integraciji vještačke inteligencije, koji organizacije izlaže potencijalnim rizicima, zahtijeva od organizacija da uključe sveobuhvatno razumijevanje, razvoj i integraciju odgovornog korištenja u svoje poslovanje, zaključci su novog PwC-ovog priručnika objavljenog na Svjetskom ekonomskom forumu u kineskom gradu Dalianu.

Samo 25 % ispitanika izjavilo je kako će prije primjene rješenja na području vještačke inteligencije prvo razmotriti njihove etičke implikacije. Jedan od pet (20%) ima jasno definisane postupke za utvrđivanje rizika povezanih s vještačkom inteligencijom. Više od 60% oslanja se na programere, neformalne procese ili nema dokumentirane procedure.

Postoje etički okviri ili razmatranja na području vještačke inteligencije, ali provedba nije bila dosljedna. Njih 56% je izjavilo kako bi im bilo teško utvrditi uzrok u slučaju da vještačka inteligencija njihove organizacije učini nešto pogrešno. Više od polovine ispitanika nije formaliziralo svoj pristup procjeni vještačke inteligencije u pogledu pristranosti, navodeći kao razloge nedostatak znanja i alata, te ad hoc procjene. Čak 39 % ispitanika koji imaju AI u širokoj primjena bili su samo "donekle" sigurni da znaju kako zaustaviti svoju AI ako nešto krene po zlu.

PwC je utvrdio pet dimenzija na koje se organizacije trebaju usredotočiti i koje trebaju prilagoditi svojim strategijama, dizajnu, razvoju i implementaciji vještačke inteligencije: upravljanje, etika i regulativa, mogućnost tumačenja i objašnjavanja, stabilnost i sigurnost, te pristranost i pravednost.

Ove su dimenzije usredotočene na ugrađivanje strateškog planiranja i upravljanja u razvoj vještačke inteligencije, ublažavanje sve veće zabrinutosti javnosti u pogledu pravednosti, povjerenja i odgovornosti. Ranije ove godine, 85% predsjednika uprava izjavilo je kako će vještačka inteligencija značajno promijeniti način na koji posluju tokom sljedećih pet godina, a 84 % je priznalo da odluke utemeljene na vještačkoj inteligenciji moraju moći objasniti kako bi im se moglo vjerovati.

- Pitanje etike i odgovornosti na području vještačke inteligencije očito zabrinjava većinu poslovnih ljudi. Rukovoditelji najvišeg nivoa trebaju aktivno podsticati i aktivno se uključiti u cjelovitu integraciju odgovorne strategije za razvoj vještačke inteligencije koja počiva na etičkim vrijednostima kako bi ostvarili ravnotežu između potencijalnih ekonomskih dobitaka i transformacije poslovanja i društva koja se odvija jednom u generaciji. Jedno bez drugoga predstavlja temeljne reputacijske, poslovne i financijske rizike - ističe Anand Rao, globalni voditelj usluga povezanih sa vještačkom inteligencijom u PwC-u.

Dijagnostički upitnik, koji je sastavni dio PwC-ovog Priručnika za odgovornu primjenu vještačke inteligencije, omogućuje organizacijama procjenu vlastitog razumijevanja i primjene odgovornih i etičkih praksi na području vještačke inteligencije. U maju i junu 2019. godine upitnik je ispunilo oko 250 ispitanika koji se bave razvojem i implementacijom vještačke inteligencije.

- Vještačka inteligencija donosi prilike, ali i izazove vezane uz povjerenje i odgovornost. Kako bi se ostvarila korist od produktivnosti AI, za uspjeh su potrebne integrisane organizacijske i kadrovske strategije i planiranje. Rukovoditelji najvišeg nivoa svakako bi trebali preispitati sadašnju i buduću praksu na području vještačke inteligencije unutar svoje organizacije, postavljajući pitanja ne samo kako bi se odgovorili na potencijalne rizike, nego i kako bi utvrdili postoje li odgovarajuća strategija, kontrole i procesi. Odluke koje donosi vještačka inteligencija ne razlikuju se od onih koje donose ljudi. U oba slučaja morate biti u stanju obrazložiti svoje izbore i razumjeti povezane troškove i posljedice. Ovdje nije riječ samo o tehnološkim rješenjima za otkrivanje pristranosti, ispravljanje, obrazlaganje i izgradnju sigurnih i pouzdanih sistema. Potreban je nov nivo holističkog vodstva koje razmatra etičke dimenzije, te dimenzije odgovornosti uticaja tehnologije na poslovanje, počevši od prvog dana - ističe Rao.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.