NavMenu

Usvojena strategija razvoja turizma u Živinicama - U planu izgradnja prvog autoputa za bicikliste u BiH

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 15.07.2019. 14:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rocksweeper/shutterstock.com)Ilustracija
Na poslednjoj sjednici Gradskog vijeća Živinica održanoj 24.juna usvojena je Strategija razvoja turizma tog grada.

Naime, u proteklom periodu je održano nekoliko radionica za izradu Strategije razvoja turizma na području Grada Živinice, kao i javnih rasprava putem kojih je svim građanima pružena mogućnost da učestvuju u izradi ovog jako značajnog dokumenta.

S obzirom na to, kroz održane radionice se uz ozbiljan pristup i kvalitetne prijedloge pripremio i izradio Nacrt Strategije razvoja turizma na području Grada Živinice kao jednog izuzetno značajnog strateškog dokumenta. S tim u vezi, pripremljeni i izrađeni Nacrt Strategije razvoja turizma je usvojen kao strateški dokument razvoja turizma.

Bitan element Strategije razvoja turizma Grada Živinice je priroda, a izgradnja prvog autoputa za bicikliste u Bosni Hercegovini ima za cilj pružiti mogućnost dolaska u prirodu preko biciklističkih staza, te je na taj način zaštiti i sačuvati za sve sljedeće generacije.

Izgradnja prvog autoputa za biciklo u Bosni Hercegovini planirana je na području Ciljuga u Živinicama. Realizacijom ovog projekta povezaće se istorijski značajne destinacije koje se nalaze u Općini Živinice - Toplice, zatim Džebarska džamija, te biodiverzitet Konjuha, prenosi RTVSlon.ba.

Međutim, osim razvoja turizma kroz bogate prirodne resusrse, razvoj agroturizma u Gradu Živinice je ono što se samo nameće.

- Sa zadovoljstvom mogu kazati da Grad Živinice ima usvojenu Strategiju razvoja turizma. Pored Strategije razvoja turizma imamo i Strategiju razvoja Općine, kao i Strategiju za mlade, a svi ti strateški dokumenti su osnov na kojima možemo razvijati turizam. Naime, željeli smo da turizam preraste u resurs, jer Grad Živinice ima turistički potencijal, a ti turistički potencijali moraju biti resurs. U Strategiji razvoja smo definisali da turizam u Živinicama bude isplativ svim ljudima koji se bave turizmom - rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.