NavMenu

"General Motors" izabrao kupca svoje evropske filijale: "Magna" novi vlasnik "Opela"

Izvor: Nezavisne novine Petak, 11.09.2009. 09:42
Komentari
Podeli

Američki "General Motors" odlučio je da svoju evropsku filijalu "Opel" proda kandasko-austrijskom proizvođaču auto-dijelova "Magna" koju finansijski podržava ruska državna banka Sberbank.

Time se privode kraju pregovori koji su trajali mjesecima, a o odluci Upravnog odbora "General Motorsa" njemačku kancelarku Angelu Merkel obavijestio je Firc Henderson, prvi čovjek američke kompanije.

"Fric Henderson me je obavijestio da je Upravni odbor "General Motorsa" odlučio da "Opel" proda "Magni" po uslovima koji su ranije dogovoreni", rekla je Merkelova.

Time je njena vlada dvije sedmice prije njemačkih izbora izvojevala važnu pobjedu, jer je za novog vlasnika "Opela" željela upravo "Magnu" zbog procjene da njeni planovi garantuju očuvanje radnih mjesta u Njemačkoj.

"Zadovoljna sam ovom odlukom, koja je u skladu s onim što je njemačka vlada i ranije priželjkivala", istakla je Merkelova.

Odluka Upravnog odbora "General Motorsa" znači poraz belgijske investicione kompanije "RHJ International", koja je bila glavni konkurent "Magni" za preuzimanje "Opela" i imala podršku njegovog američkog vlasnika. "General Motors" je, međutim, morao popustiti, jer bi u slučaju donošenja odluke kojom nije zadovoljna njemačka vlada "Opel" ostao bez državnog kredita kojeg je Berlin obećao za oporavak strateški važne auto-kompanije. "Opel" u Njemačkoj zapošljava oko 25.000 radnika, što čini skoro polovinu "General Motorsove" radne snage u Evropi.

Merkelova je dodala da se isplatilo strpljenje i odlučnost u maratonskim pregovorima. Ona je kazala da će u narednom preidou razgovarati s evropskim liderima u čijim zemljama se nalaze "Opelove" fabrike kako bi raspodijelili podjelu tereta za njegov oporavak. Osim u Njemačkoj "Opel" posluje u Poljskoj i Španiji, a u pregovore će biti uključena i Velika Britanija u kojoj se nalazi fabrika "Vauxhall", koju je "General Motors" prodao u paketu s "Opelom".

Uoči konačne odluke njemačka vlada zaprijetila je "General Motorsu" da će morati da vrati državni kredit težak 1,5 milijardi eura odobren da bi "Opel" bio zaštićen od kraćeg bankrota "General Motorsa".

"Magna" će biti vlasnik 55 % akcija "Opela", "General Motors" će zadržati 35 %, a radnicima "Opela" pripašće deset odsto akcija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.