NavMenu

BH Pošta premašila godišnji plan prihoda - Usluge brze pošte porasle za 104%

Izvor: 24sata.info Ponedjeljak, 15.07.2019. 15:43
Komentari
Podeli
Analiza poslovanja pokazuje da je BH Pošta od planiranih dva miliona prihoda u cijeloj 2019. godini već sada ostvarila prihod u iznosu od 2,5 mil KM, čime je plan za samo šest mjeseci premašen, kazao je direktor ovog preduzeća Mirsad Mujić.

- Uspjeh nije došao sam od sebe. Rezultat je to hrabre, stručne i promišljenje poslovne politike rukovodstva kompanije u zadnjih nekoliko godina, a koja podrazumijeva stalno usavršavanje osnovne djelatnosti, ali i razvijanje novih usluga, u skladu sa potrebama tržišta. Takve su i usluge elektronskog slanja novca unutar BiH (PostNet uputnice), kao i u međunarodnom prometu sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom (PostCash uputnice), po izuzetno povoljnim cijenama, ustanovljene 2016. godine. Potvrda je i kontinuirani rast broja transfera navedenih usluga koji je u 2016. godini iznosio cca. 8.000 transfera, dok je samo u prvoj polovini 2019. godine realizirano cca 20.000 transfera - kaže Mujić.

Dalje navodi kako rast bilježi i usluga transfera novca (Western Union, MoneyGram i EuroGiro), koju BH Pošta pruža kao podzastupnik banaka. U prvih šest mjeseci 2019. godine broj realiziranih transfera je rastao po stopi od 20%. BH Pošta je uslugu MoneyGram uvela sredinom 2017. godine i prvi je poštanski operator u BiH koji je ovu novu uslugu transfera novca ponudio svojim korisnicima.

- Shodno procjenama i pokazateljima o kontinuiranom povećanju broja stranih turista koji posjećuju našu zemlju, aktuelna uprava BH Pošte je poduzela aktivnosti na razvoju usluge mjenjačkog poslovanja u više od dvije stotine poštanskih jedinica u FBiH i Distriktu Brčko, što je za posljednje tri godine rezultiralo povećanjem obima pruženih usluga mjenjačkog poslovanja za čak 90%, a trend rasta zadržan je i u prvoj polovini 2019. godine - rekao je Mujić.

Ističe kako je usluga hibridne pošte jedna od najsloženijih i nudi cijeli proces od ideje do krajnjeg korisnika. Hibridna pošta firmama, institucijama ili fizičkim licima pruža mogućnost da poštanskom operateru šalju informaciju (račun, izvod, opomenu, personaliziranu poruku i sl.) u elektronskoj formi, da se, potom, ta informacija obradi, odštampa i spakuje u kovertu, te da se, u što kraćem roku, proslijedi do ciljane grupe kojoj se firma, institucija ili fizičko lice obraća. Obim vršenja usluga hibridne pošte je u proteklih nekoliko godina u konstantnom porastu a odlikuje je niska cijena, izniman kvalitet i brzina. Rezultat svih poduzetih mjera i aktivnosti jeste da količina pošiljki hibridne pošte od 2016. godine do danas bilježi porast od 40%.

Mujić ističe da su u BH Pošti naročito ponosni na uslugu BH PostExpress, koja korisnicima poštanskih usluga omogućava najbrži i najsigurniji prijenos poštanskih pošiljaka u okviru propisanih rokova prijenosa, na području cijele Bosne i Hercegovine.

- Nedavno je zaključen ugovor i sa kompanijom OLX, čija je realizacija u toku. Od tog ugovora također se očekuju značajni efekti u pogledu povećanja usluga i prihoda. Godine 2016. usluga brze pošte je postojala doslovce samo na papiru. Koliko je ova usluga napravila pozitivan "bum" na tržištu i koliko joj korisnici vjeruju, pokazuju podaci da je u cijeloj prošloj godini prihod od ove usluge bio 746.199,18 KM, dok je samo u prvih šest mjeseci ove godine prihod od BH PostExpressa 1.526.019 KM što predstavlja rast od 104,51% - rekao je Mujić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.