NavMenu

Utva iz Pančeva ponovo pravi avione, ali i naoružanje za Jugoimport SDPR

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 15.07.2019. 10:52
Komentari
Podeli
Sova na Sajmu naoružanja 2017. (Foto: Aleksandar Parezanović)Sova na Sajmu naoružanja 2017.
Fabrika Utva u Pančevu posle više od 30 godina samostalno pravi avione, "Sovu" za domaće i inostrano tržište i modifikovanu Utvu 75 za Arape.

Takođe pravi i naoružanje za Jugoimport SDPR koje se stavlja na letjelice i borbene sisteme, poput oklopnih vozila "Lazar" i "Miloš".

Utva planira da započne i proizvodnju bespilotnih letjelica, kažu u toj fabrici, koju je posjetila ekipa Tanjuga.

Pančevačka Utva, koju je NATO više puta bombardovao 1999. godine, počinje ubrzano da se razvija i krajem godine treba da započne serijsku proizvodnju Sove, koja je tokom testiranja pokazala bolje performanse od Cesne i Pajpera (Piper), poznatih američkih brendova, ističu u Utvi.

Namjena Sove je za civilnu upotrebu, ali se može koristiti i kao vojni avion pošto uz odgovarajuću opremu može da nosi i naoružanje. Taj četvorosjed se koristi, prije svega, za obuku civilnih i vojnih pilota, aero i foto snimanje, na primjer za nadgledanje granice i terena, praćenje kvaliteta vazduha posebnim uređajima, kao i u turističke svrhe, rekao je Tanjugu rukovodilac razvoja i projektovanja u Utvi Aleksandar Petrović.

Kaže da Utva ima i sektor koji se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne opreme za Jugoimport, vlasnika fabrike od februara 2017. godine sa oko 97% udjela.

Tako je, navodi Petrović, upravo Utva u saradnji sa Vojnotehničkim institutom proizvela naoružanje za nove Erbasove helikoptere H145M koji se sada isporučuju Srbiji. Od devet helikoptera H-145M koje Srbija nabavlja od Erbasa (Airbus), pet je za vojsku, a četiri za policiju.

- Dio Utve bavi se proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, za potrebe našeg vlasnika Jugoimporta, izrađujemo proizvode koji se kasnije mogu montirati na ostale borbene sisteme, kao što su Miloš, Lazar i drugi - rekao je Petrović. Jugoimport je do sada uložio ukupno više od pet miliona evra u proizvodne pogone Utve.

Utva avio-industrija je u junu potpisala ugovor vrijedan 1,26 mil EUR za proizvodnju aviona, remont i poslove na razvoju novog aviona za potrebe kompanije Smart link iz Dubaija, a Petrović ističe da je realizacija već počela i da će letjelice biti isporučene krajem 2019. ili početkom 2020. Ugovori se odnose na proizvodnju modernizovanih aviona dvoseda tipa Utva 75 i to dvije letelice, ali je ostavljena mogućnost u ugovoru da se taj broj kasnije poveća, naveo je Petrović.


- Potpisali smo ugovore o proizvodnji aviona i davanju drugih vazduhoplovnih usluga kompaniji iz Dubaia. Utva 75 kao dobar i pouzdan avion, na kome je nastala i Sova, biće iskorišćen kao baza za novi avion. Avion je osnovne namjene za selekciju i obuku pilota, kao i za foto snimanje iz vazduha, dodao je Petrović.

"Sova" je, takođe, modernizovan avion Utva 75 i trenutno je jedan od glavnih aduta Utve. Riječ je o luksuznom četvorosjedu koji je u fazi sertifikacionih ljetnih ispitivanja i fabrika se već sprema za početak serijske proizvodnje.

- Avion se pokazao dosta dobro, a u nekim performansama i bolji nego matični avion. Potencijalni kupci su privatna lica, škole letenja i aeroklubovi. Sertifikacija nam dozvoljava da nudimo avion po cijelom svijetu. Imamo interesenata iz zapadnih zemalja, EU, Amerike, ali i istočnih ili afričkih zemalja - kaže sagovornik Tanjuga.

Petrović dodaje da će godišnja proizvodnja u početku biti skromna, ali da će posle prve ili druge godine moći da izađu svim zahtevima tržišta.

- Očekivana cijena Sove je od oko 250.000 do 300.000 USD, u zavisnosti od opreme - dodao je Petrović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.