NavMenu

Izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju RS rasteretiće poljoprivrednike - Stupanje na snagu predviđeno 1. januara 2020.

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 14.07.2019. 12:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)Ilustracija
Nosioci komercijalnih ili nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj koji su osigurani u preduzeću ili po nekom drugom osnovu, ubuduće neće morati plaćati duplo zdravstveno osiguranje, što je sada slučaj.

Predviđeno je to Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite zaključili da je potrebno izmijeniti nekoliko odredbi zakona koji se odnose na poljoprivrednike, da bi im olakšali rad.

- Prema najvažnijim izmjenama nosilac osiguranja komercijalnog ili nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva ubuduće neće plaćati osiguranje ukoliko je već osiguran po nekom osnovu. Takođe, osiguranje se više neće odnositi samo na nosioca osiguranja, nego i na članove njegove porodice, ukoliko nisu osigurani po drugom osnovu - pojasnili su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da će svojstvo osiguranika ubuduće moći biti stečeno samo po jednom od propisanih osnova, a u situacijama kada osoba istovremeno ispunjava uslove za osiguranje po više osnova, pravo na zdravstvenu zaštitu ostvarivaće po jednoj tački koja će isključiti osiguranja iz drugih tačaka.

U resornom ministarstvu su istakli da će nove izmjene biti veoma značajne za poljoprivrednike, jer osim što će im smanjiti troškove, osiguraće zdravstvenu zaštitu njihovim porodicama.

- Predviđeno je da stupanje na snagu ovog zakona bude 1. januara 2020. godine, do kada će biti pripremljene evidencije i tehničko-operativne aktivnosti, da bi Fond zdravstvenog osiguranja preuzeo nove poslove koji se određuju ovim zakonskim rješenjima - dodali su u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da su pomenute izmjene prijedlog proizvođača, te da su veoma zadovoljni što su njihovi zahtjevi uvaženi.

- Nadamo se da će novi zakon proći skupštinsku proceduru. Nije bilo smisla plaćati duplo zdravstveno osiguranje. Ista je stvar i za penzijsko osiguranje, zaposleni koji su nosioci domaćinstava ne bi trebalo da plaćaju bilo šta, jer neće ostvarivati ni duplu penziju kada za to dođe vrijeme - rekao je Marinković i dodao da proizvođače ohrabruju potezi resornog ministra Borisa Pašalića, koji, kako kaže, ima mnogo sluha za probleme seljaka i želje da im pomogne.

Prvi voćar Srpske smatra da će od novih zakonskih rješenja, osim proizvođača, znatnu korist imati i Srpska, jer će se sada sigurno mnogi odlučiti da osnuju gazdinstva, prošire proizvodnju i postanu ozbiljni proizvođači.

- Važeći zakon obiluje nelogičnostima. Nije realno da oni koji su zaradili penziju plaćaju osiguranje i zbog tih nameta smo izgubili znatan broj registrovanih gazdinstava, jer su ljudi odustali baš zbog toga što nisu željeli dodatne troškove - rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Fond

Novim zakonskim rješenjima predviđeno je da Fond zdravstvenog osiguranja RS podnosi prijavu za zdravstveno osiguranje u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, koji vodi Poreska uprava RS.

Ta obaveza odnosi se za lica koja se lično uključuju u obavezno zdravstveno osiguranje, te ona koja se uključuju kao članovi porodice ili domaćinstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.