NavMenu

Pavlović banka dobija nove vlasnike

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 14.07.2019. 12:32
Komentari
Podeli
(Foto: facebook.com/pavlovic.banka)
Pavlović banka Bijeljina ponudila je putem Banjalučke berze na prodaju sedam miliona akcija, a kako Nezavisne pišu više investitora je zainteresovano za dokapitalizaciju banke.

Zanimljivo, među njima nije kompanija Batagon koja nije iskoristila pravo preče kupovine, koje je imala kao postojeći akcionar.

Prema saznanjima Nezavisnih novina kod Agencije za bankarstvo Republike Srpske se vodi postupak za pribavljanje saglasnosti za sticanje kvalifikovanog učešća i kupovinu akcija, a ako ne bude problema banka će nove akcionare imati već u ponedjeljak 22. jula. Budući kupac bi ovom kupovinom stekao akcije u procentu većem od 39% i tako postao najveći akcionar banke.

Ova banka je u 2018. poslovala sa gubitkom od 10 mil KM koji je pokriven na teret kapitala i neraspoređene dobiti.

Agencija je naložila dokapitaloizaciju kako bi se ispoštovali zakonski okviri u pogledu adekvatnosti kapitala kao i prodaju akcija koje su založene po osnovu kredita. Očekuje se da banka naplati sporne kredite čime će se stvoriti uslovi za nesmetano poslovanje.

Slobodan i Miroslava Pavlović sa povezanim licima kompanije Slobomir imaju 52% u vlasništvu, a u 2018. nisu uspjeli obezbijediti potreban kapital za dokapitalizaciju.

Agencija za bankarstvo je u februaru ove godine donijela rješenje kojim je oduzela porodici Pavlović dozvolu za sticanje kvalifikovanog učešča i naložila da moraju da prodaju svoje akcije. Prema procjeni agencije njihovo upravljanje nije bilo adekvatno sa stanovišta zaštite deponenata i klijenata.

Batagon je 20. februara ove godine upisan kao drugi najveći akcionar, a prema posljednjim podacima sa berze trenutno ima 18,5% akcija.

Akcije su kupili u postupku namirenja za nevraćene kredite koje su bile u vlasništvu Slobodana Pavlovića. Iako se identifikovao kao kupac koji je spreman da preuzme banku te unaprijedi poslovanje i kapital, nije iskoistio pravo preče kupovine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.