Izvor: Indikator | Nedjelja, 14.07.2019.| 08:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Neće biti mini hidroelektrana na Buni - Grad Mostar odbio zahtjev investitora za urbanističku saglasnost

Ilustracija (Foto: shuttestock.com )
Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara odbio je zahtjev investitora Hercegovina građevinsko zanatstvo d.o.o. Podružnica obnovljivi izvori Mostar za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju dviju mini hidroelektrana Buna I i Buna II nakon što su ustvrdili da se traženi lokalitet nalazi u dijelu toka rijeke Neretve koji je proglašen zaštićenim objektom prirode, izvijestio je bljesak.info.

Ovo građevinsko poduzeće podnijelo je zahtjev Urbanizmu za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju dviju mini hidroelektrana snage po 1.800 kw na području Bačevića i Hodbine, čiji je idejni projekt radilo poduzeće Habitat iz Mostara 2014. Međutim, predstavnici mještana Buna i Blagaj te koordinacije većeg broja različitih eko-udruga, kao i ekološke udruge Majski cvijet Odjelu su podnosili zahtjeve kojim se protive izgradnji zbog štetnih posljedica koje mogu nastupiti vlasnicima okolnog područja kao i u cilju zaštite prirodnog bogatstva tog područja.

Upornošću predstavnika Udruge Majski cvijet, koji su više puta donosili različitu dokumentaciju te tražili obustavu postupka izdavanja urbanističke saglasnosti navodeći, između ostalog, da se traženi lokalitet (Bunski kanali) nalazi u dijelu toka rijeke Neretve koji je Zavod za zaštitu spomenika kulture BiH proglasio zaštićenim objektom prirode, ljepota ovog područja ostat će netaknuta.

Nakon što je Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK dostavilo spisak svih zaštićenih područja u ovom kantonu, ustanovljeno je da se, između ostalog, na spisku nalazi i tok rijeke Neretve. Također je utvrđeno kako je još 1970. to područje Bačevića i Hodbine označen kao ''rezervat prirodnih predjela'' te da mu se Rješenjem dalo svojstvo zaštićenog objekta prirode i samim tim je stavljeno pod zakonsku zaštitu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.